MF DNES

Kronika uchovává i pálení švestek

Národní kronika ukládá vzpomínky na malé i velké události, tak jak si je lidé pamatují

-

Daniel Podlipný spolupraco­vník MF DNES

v mladých budit zájem, přinést poučení i pobavit.

„Většina lidí zná Národní muzeum hlavně přes výstavy, ale v pozadí je ještě větší úkol: zanechat budoucím generacím co možná nejkomplex­nější obraz naší doby,“řekl Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Dědo, tys to taky zažil?

Ambicí kroniky je probudit lidskou zvědavost. „Chceme, aby dítě přišlo za svým dědečkem a ptalo se: Dědo, tys taky zažil normalizac­i? Chceme, aby se mladí ptali a my prostředni­ctvím kroniky mohli odpovídat,“říká Kateřina Sodomková, organizáto­rka projektu Národní kroniky. Za tímto účelem skupina SENSEN pořádá přednášky na půdách středních škol, kde studenti mohou se seniory vést rozhovory.

Vedle těch úsměvných příběhů určených především k pobavení je kronika plná i vážných témat a bolestných vzpomínek. Paní Helena Šarounová, stejně jako mnoho dalších, vzpomíná na srpen 1968.

„Jako každé ráno jsem si v onen den k snídani pustila rádio a jako rozhlasačk­a jsem se divila, že tak brzo vysílají podivnou dramatizac­i. Vůbec mě nenapadlo, že líčení postupu nějakých vojsk a tanků je popis skutečnost­i. Po chvíli mi trochu docházelo, že se něco opravdu děje, a zavolala jsem kolegyni. Ta mne zhurta odbyla, ať po ránu neobtěžuji, na nesmysly před odchodem do práce že nemá čas,“napsala Šarounová.

O tom, že o projekt Národní kroniky je zájem, svědčí i povahy příběhů, které se objevují. Lidé se nebojí psát ryze osobní vzpomínky ze svých životů. Píší příběhy o svatbách, o lásce či prvních polibcích. Vzpomínku na svůj první a osudový polibek napsal i František Schmíd. „Na silvestrov­ské zábavě, poslední v roce 1960, jsem tancoval s pohlednou blondýnkou, která si mě spletla s podobným kamarádem. Zeptala se mě, jestli ji svezu na skútru. Já jsem jí sdělil, že vlastním motorku, a když mi řekla, že i ona má dvěstěpade­sátku, téma hovoru bylo na světě. O půlnoci jsme si dali novoroční pusu a tím přeskočila ta pověstná jiskřička,“napsal autor do kroniky.

„Myslím si, že osobní vzpomínky, to, co jsme prožili a zažili, je to nejcennějš­í, co máme, a je škoda to neuchovat pro budoucnost. Navíc vložené vzpomínky dostávají k dispozici i badatelé z Národního muzea a doplňují těmihle drobnými příběhy

Jako rozhlasačk­a jsem se divila, že tak brzo vysílají podivnou dramatizac­i. Vůbec mě nenapadlo, že líčení postupu vojsk a tanků je popis skutečnost­i.

 ?? Foto: Jiří Štarha, SenSen ?? Poklady pro budoucnost Do Národní kroniky může přispět kdokoliv svým příběhem nebo vzpomínkou z minulosti. Ludmila Suchá se v kronice podělila o svůj akční zážitek z pálení švestek. Její příběh, stejně jako dvě stovky dalších, uchová kronika pro další...
Foto: Jiří Štarha, SenSen Poklady pro budoucnost Do Národní kroniky může přispět kdokoliv svým příběhem nebo vzpomínkou z minulosti. Ludmila Suchá se v kronice podělila o svůj akční zážitek z pálení švestek. Její příběh, stejně jako dvě stovky dalších, uchová kronika pro další...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia