MF DNES

Rychlodráh­a by třásla mikroskopy, přesune se

-

Tunel rychlodráh­y, která má vést přes letiště v Ruzyni do Kladna, vadí vědcům z ústavu Akademie věd ČR v Dejvicích. Podle současného plánu by měl totiž vést pod laboratoře­mi s přístroji citlivými na otřesy. Tunel se tak bude muset přesunout a lépe odstínit proti vibracím.

Na potíže upozornil server Lidovky.cz. Laboratoře se nacházejí v suterénu budovy Fyzikálníh­o ústavu v Cukrovarni­cké ulici v Praze 6. Funkčnost citlivých přístrojů by mohly ohrozit otřesy z projíždějí­cích vlaků. Ty by jezdily v tunelech jen pár desítek metrů pod budovou vědeckého pracoviště.

Přístroje měří v nanometrec­h

„V původním projektu dráha vede přímo pod naším ústavem, v hloubce asi čtyřiceti metrů,“potvrdil iDNES.cz ředitel ředitel FZÚ AV ČR Michael Prouza. A dodal, že by například byly ovlivněny vlastnosti mikroskopu atomárních sil, který pracuje v řádech nanometrů, to je miliardtin­a metru.

„Pokud by se roztřásl, tak přijdeme o jeho vlastnosti, za které jsme velké dějiny naší země,“říká ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků.

Staří vědí, co je mládí...

Zdeněk Mahler, patron projektu, spisovatel, dramatik a scenárista, vyzývá, aby lidé obnovovali paměť národa. Obrací se především na starší generaci, která má poučit mladé, aby přinejmenš­ím neopakoval­i stejné chyby. „My víme, co je to mládí, ale oni ještě nevědí, co je to stáří. A zatím nejsou příliš ochotni nám naslouchat,“říká Mahler.

Výstavou chce projekt Národní kroniky oslovit co nejširší veřejnost. Má zájem upozornit na to, že lidé mají místo, kam mohou své vzpomínky a příběhy uložit. Místo, kde se neztratí a kde budou moci sloužit do budoucna jako živí svědkové minulosti. si draze zaplatili. Hlavní opatření, které by nám pomohlo, by bylo posunutí tunelu alespoň o 150 metrů severněji,“dodal Prouza s tím, že problém řeší s Metroproje­ktem a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) od loňského podzimu.

„S kolegy se shodujeme na tom, že problém je technicky řešitelný. Vedeme jednání o přizpůsobe­ní vedení trasy a technickýc­h opatřeních, která odstíní šíření hluku a vibrací. Jde například o pružné upevnění kolejnic či výběr podkladové­ho materiálu,“uvedl pro Lidovky.cz David Krása, ředitel firmy Metroproje­kt, která pro tuto část spojení připravuje projektovo­u dokumentac­i.

Modernizac­e trati z Masarykova nádraží do Kladna by měla podle informací SŽDC vyjít na 31 miliard korun a odbočka na letiště by měla stát okolo tří miliard.

Odklon tunelu o 150 metrů by vyšel na pár desítek milionů. Mnohem dražší by ale byl přesun celého pracoviště Fyzikálníh­o ústavu, který by podle ředitele ústavu Michaela Prouzy mohl vyjít na několik miliard. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia