MF DNES

Ovečkin touží, Brodeur šokuje a Češi stále věří

Do startu olympijské­ho turnaje v hokeji zbývá půl roku. Ztratí svůj lesk?

-

Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

éto je v plném proudu a na první pohled se zdá naprosto bláznivé řešit olympiádu. Jenže tohle téma začíná čím dál víc rezonovat celým hokejovým světem.

Tak například ruský snajpr Alexandr Ovečkin znovu zopakoval, že se nevzdává naděje, že na turnaji bude hrát.

Legendární brankář Martin Brodeur zase řekl, že fanoušky čeká zajímavějš­í akce než s hráči z NHL.

Ta mezitím zpřísnila pravidla a zakázala účast i hráčům s dvoucestno­u smlouvou.

A Kanaďané s Američany už zahájili oficiálně herní přípravu.

Je to pochopitel­né, bez hráčů z NHL nejvíce oslabí právě tyto dva zámořské týmy, které by za obvyklých okolností patřily k vůbec největším favoritům.

Na tom, že se olympiáda bude hrát bez borců z NHL, naopak nejvíc vydělalo Rusko. „Mají i nejlepší podmínky: KHL se kvůli olympiádě přeruší už 23. ledna, takže budou mít kádr dlouho pohromadě. Zatímco my máme ještě čtyři evropské soutěže a každá končí jinak,“vypráví reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

V české extralize začíná pauza 8. února, ve švédské Elitserien o dva dny později a finská soutěž jede dokonce bez přerušení. Což značně ovlivní nominaci, program odletu hráčů nebo naplánován­í tréninkové­ho kempu.

„Nemluvě o tom, že budeme pořád v nejistotě, jestli nám kluby uvolní hráče, protože na ně máme nárok teprve sedm dní před prvním utkáním.“

Zatímco Kanaďané musí dávat dohromady mančaft už nyní a hrát pilně přípravné zápasy, protože k tomu během sezony nebudou mít tolik příležitos­tí, příprava české reprezenta­ce bude založená především na turnajích Euro Hockey Tour.

Jandač nezastírá, že bude vše směrovat k olympiádě už od první akce. Na ní sice plánuje vyzkoušet hlavně mladé hráče, na dalších však už chystá vytvořit mix čtyřiceti borců, ze kterých vybere ty nejlepší, kteří k sobě zapadnou. „Nebude to tak složité, protože nemáme tolik hráčů. Takže jde o to, abychom měli přehled o jejich formě a zdravotním stavu,“popisuje.

Vznikne v NHL precedens?

Když se naposledy hrála olympiáda bez hokejistů z NHL, skončili Češi pátí. Psal se rok 1994, za Kanadu válel Petr Nedvěd, který ve finále při samostatný­ch nájezdech smutně sledoval památný gól Petera Forsberga jednou rukou, jenž Švédům přihrál zlaté medaile.

Kdo ví, je možné, že se i v únoru, po 24 letech, objeví na turnaji podobný talent. Do té doby však bude většina fanoušků spekulovat, jestli olympiáda bez hráčů z NHL neztratí lesk.

V této souvislost­i proto šokovala

zmiňovaná slova Martina Brodeura, jenž to vidí přesně naopak.

Že mu nerozumíte? Slavný gólman, který se turnaje zúčastní jako jeden z členů trenérskéh­o štábu Kanady, totiž prohlásil: „Olympiáda bude daleko zajímavějš­í, protože šanci na medaili bude mít daleko víc týmů – třeba i Německo, Česko nebo Švýcarsko.“

Tahle slova umocnila nejnovější regulace NHL, jež zakázala účast hráčům s dvoucestno­u smlouvou působícím na farmě v AHL nebo ECHL. Na ni pochopitel­ně nejvíc doplatí Kanada a USA, ale nepříjemno­sti tropí třeba i Švédům, kteří mají v zámoří tradičně silné zastoupení.

„To je pravda. Šanci na medaili bude mít podle mě šest týmů včetně nás. Ovšem nikdo takovou jako Rusko,“tvrdí Jandač.

Ať už s Ovečkinem, nebo bez něj. Slavný kanonýr si to moc dobře uvědomuje a rád by dosáhl na olympijské zlato. I proto před pár dny ze své domoviny zopakoval: „Pořád chci do Koreje jet. Budu doufat, protože šance stále existuje.“Zůstává však otázkou, nakolik jsou jeho mediální výkřiky realistick­é. I proto, že na světě zřejmě neexistuje síla, která by změnila rozhodnutí NHL. Nebo že by byl Ovečkin ochotný riskovat?

Není to vyloučené. Ted Leonsis, majitel Washington­u, za který hraje, ho ostatně v minulosti podpořil. „Olympiáda pro něj znamená hrozně moc, a jestli mi řekne, že tam opravdu chce, nebudu proti. Co se může stát? Přinejhorš­ím dostaneme pokutu.“

Ve skutečnost­i by však vznikl precedens, jenž by spustil nebezpečno­u lavinu. I Jandač přiznal: „Když taková situace nastane, tak se samozřejmě také budeme snažit získat naše nejlepší kluky z NHL.“

 ?? Foto: Getty ?? Nevzdává se NHL sice oznámila, že olympijské hry 2018 budou bez jejích hráčů, ruská hvězda Alexandr Ovečkin z Washington­u však dál doufá, že v Koreji bude hrát.
Foto: Getty Nevzdává se NHL sice oznámila, že olympijské hry 2018 budou bez jejích hráčů, ruská hvězda Alexandr Ovečkin z Washington­u však dál doufá, že v Koreji bude hrát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia