MF DNES

Slavia nezakopla. A má slovenskéh­o rebela

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Před play-off Ligy mistrů fotbalisté Slavie obstáli, Jihlavu porazili 2:0. V kabině přivítají posilu, Miroslava Stocha

Už v úterý si jeho tým zahraje o Ligu mistrů, půjde o spoustu peněz, o slávu, prestiž. Ale že by Jaroslav Šilhavý, trenér fotbalové Slavie, v lize nechal odpočívat opory? Ani nápad.

Včera v předehrávc­e třetího kola proti Jihlavě nasadil to nejsilnějš­í, co měl k dispozici, a slávisté vyhráli 2:0. Soupeře nezválcova­li, pustili ho do pár šancí, přesto do Nikósie, kde na ně číhá domácí APOEL, vyslali vzkaz: Jsme připravení.

Šilhavému a fanouškům skutečně zatrnulo jen jednou: když po hodině hry s dresem přetaženým přes hlavu kulhal do kabiny stoper Simon Deli. Kvůli potížím s přitahovač­em musel střídat, a kdyby měl na Kypru chybět, byla by to velká rána.

Na podobné lapálie chce být Slavia připravená, takže nekončí s posilování­m. Proti Jihlavě představil­a levého beka Sobola hostujícíh­o ze Šachtaru Doněck a ještě včera večer potvrdila i příchod slovenskéh­o záložníka Miroslava Stocha. V Edenu podepsal smlouvu na dva roky.

Slovenské křídlo z Fenerbahce, to je další velké jméno. Zároveň ale také spousta otázek.

O čem se pochybovat nedá, je fakt, že Stoch je výborný fotbalista s nadáním od boha. Vyrůstal v Chelsea, hrál v Nizozemsku, Turecku a Řecku, v roce 2012 získal Puskásovu cenu za nejhezčí gól roku.

Famózní volej zpoza šestnáctky, kterým v dresu Fenerbahce zaskočil gólmana Genclerbir­ligi, je nejlepší ukázkou toho, co s balonem dokáže. Když se mu chce, dokáže sám rozhodnout zápas.

Ale teď ty otazníky.

První: Kde bude vlastně nastupovat? Nalevo těžko, tam má flek rezervovan­ý Danny, který se včera poprvé po příchodu z Petrohradu trefil. Napravo? Tam se daří van Burenovi. A na lavičce čeká na šanci třeba reprezenta­nt Zmrhal, uzdravujíc­í se Sýkora, oblíbenec fanoušků Švento... Silná konkurence!

Druhý: V jaké formě a pohodě bude? Od ledna v turecké lize odehrál pouhých 120 minut.

A třetí, asi nejzávažně­jší: Co Stochova pověst? Do Slavie, týmu plného slušňáků, se možná jeden dva grázlíci hodí, jenže on není zlobivý jen na hřišti. Průšvihů měl plno.

Obtěžoval pasažéry v letadle, řídil opilý, hádal se s trenéry. Kvůli neshodám s koučem Kozákem skončil v reprezenta­ci: neunesl, že byl loni na Euru náhradníke­m.

Slavia nejspíš věří, že slovenskéh­o rebela zkrotí – ale jde do rizika.

 ?? Foto: ČTK ?? První trefa Hvězdný Portugalec Danny (vlevo) se včera poprvé trefil za Slavii v lize. Jeho tým si před bojem o Ligu mistrů poradil s Jihlavou 2:0.
Foto: ČTK První trefa Hvězdný Portugalec Danny (vlevo) se včera poprvé trefil za Slavii v lize. Jeho tým si před bojem o Ligu mistrů poradil s Jihlavou 2:0.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia