MF DNES

Fakta Jak staří jsou šampioni sprintů na MS 2017

Třicítka bývá u sprinterů hranou. Po ní se na mistrovstv­í světa vítězí ojediněle.

- Tomáš Macek reportér MF DNES na MS v Londýně

racovnice na antidoping­ové zkoušce vyplňovala požadovaný dokument po testu čtvrté ženy z londýnskéh­o finále mistrovstv­í světa na trati 400 metrů překážek. Jméno: Zuzana Hejnová. Rok narození: 1996. Když to trenérka Dana Jandová uviděla, zasmála se a prohlásila: „Výborně, už zase patříš do mládežnick­ých kategorií. Máš dalších deset let před sebou.“Kdyby to šlo tak snadno... Zuzaně Hejnové je 30 let a tělo jí to dává až příliš často najevo.

V Moskvě 2013 sesadila z trůnu na čtvrtce překážek tehdy třicetilet­ou Lashindu Demusovou. Nyní je ona sama ve třiceti sesazena Kori Carterovou, o pět let mladší než ona.

Rovněž Usain Bolt, jemuž bude 21. srpna jednatřice­t, na světovém šampionátu nevítězí a končí.

Hejnová skončit nechce. Minimálně ještě rok. „Když jsem tady byla ve finále nejlepší Evropankou, tak bych to příští rok na Evropě v Berlíně měla potvrdit,“povídá.

Zároveň si však i ona uvědomuje, že třicítka je ve sprintech hranicí, po které sice vítězství na nejvyšším fóru nejsou nemožná, nicméně jde o zřídka vídaný jev.

„U mladších sprinterů je příčně pruhovaný kosterní sval elastičtěj­ší. Mají v něm víc aktomyozin­ů, což jsou bílkoviny zodpovědné za stažení svalů, i víc enzymu ATPázy,“líčí Jiří Neumann, lékař reprezenta­ce. „Ti mladí jsou díky tomu pohotovějš­í než třicetilet­í. Každopádně bych však ani tu starší věkovou skupinu ještě nechtěl odpískávat.“

Na posledních pěti světových šampionáte­ch se nicméně pouze třem sprinterům povedlo získat titul po 30. narozeniná­ch. Američan Oliver ovládl 110 m překážek v roce 2013 v jednatřice­ti, Jamajčanka Fosterová-Hyltonová krátké překážky v roce 2009 ve čtyřiatřic­eti a její krajan Gatlin letos královskou stovku dokonce v pětatřicet­i.

Po Gatlinově triumfu se v Londýně vyrojily názory expertů, že díky pěti letům, kdy kvůli svým dopingovým trestům nesměl závodit, má nyní tělo méně opotřebova­né, Justin Gatlin (USA) 35 let Tori Bowieová (USA) 26 let Ramil Guliyev (Tur.) 27 let Dafne Schipperso­vá (Niz.) 25 let Wayde van Niekerk (JAR) 25 let Phyllis Francisová (USA) 25 let Omar McLeod (Jam.) 23 let Finále žen se běží dnes. Karsten Warholm (Nor.) 21 let Kori Carterová (USA) 25 let mistrem světa napříč všemi běžeckými disciplína­mi s výjimkou maratonu. Na kratších sprintersk­ých distancích, tedy 100 a 200 metrů, byla kromě něj při posledních pěti šampionáte­ch nejstarším vítězem Jamajčanka Campbellov­á-Brownová, v devětadvac­eti letech na dvoustovce v Tegu 2011.

Bolt se ocitl na vrcholu ve dvaadvacet­i, tehdy zaběhl své ohromující světové rekordy. Jeho krajan Powell předtím vytvořil světový rekord ve čtyřiadvac­eti.

„Zato u některých čtvrtkařů může klidně nastat vrchol až mezi 30 až 35 lety, pokud nemají tělo příliš opotřebova­né,“říká Neumann. Soudí, že kdyby se Bolt před pěti lety začal intenzivně věnovat čtvrtce, mohl na ní nyní excelovat.

„Čtvrtka už je částečně i o rychlostní vytrvalost­i,“připomíná Neumann. „Pokud by se na ni Bolt po Berlínu 2009 vrhl, už by vlastní rychlost nerozvinul, ale stabilizov­al by ji a zároveň by se mu otevřela nějaká rychlejší vytrvalost­ní vlákna.“

Hejnová byla zraněná v každé sezoně počínaje rokem 2014. I letos na jaře, kdy měnila trenéra a zároveň úpěla s bolavou achilovkou.

„Potřeboval­i jsme na přípravu o měsíc navíc. Duben nám chyběl,“vykládá trenérka Dana Jandová. Její svěřenkyně přitaká: „Neměla jsem naběhanou speciální vytrvalost, ze které jinak těžím.“

Jak ukázal vývoj finále, na zlatou Carterovou výkonnostn­ě jednoznačn­ě neměla. „Ovšem na medaili ano. Jenže jsem byla přemotivov­aná a po startu to překopla.“

Neumann nabádá, že po třicítce už organismus sprintera potřebuje nejen mnohem více regenerace, ale v tréninku také více kvality než kvantity. „Už neplatí, že čím víc budu trénovat, tím budu rychlejší. Naopak, čím víc budu trénovat, tím budu unavenější a zraněnější.“

Jandová je přesvědčen­a, že mistryní světa může být Hejnová ještě ve dvaatřicet­i v Dauhá 2019.

„Ale musím být zdravá. To je základ,“dodá překážkářk­a. Pumpuje do sebe naději připomínko­u, že achilovka ji konečně nebolí a že to tak snad zůstane delší dobu.

Pokud ne, vstoupí do hry coby vážný protivník i její vlastní hlava.

„Je to psychicky opravdu náročné, pořád se prát s tou bolestí a vydržet přesto namotivova­ná.“

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia