MF DNES

Podivný případ Schick. Jak to asi dopadne?

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Je to paradoxní, ale právě teď pravděpodo­bně nikdo neví, jak ten příběh dopadne. Dokonce ani samotný Patrik Schick netuší, i když před měsícem se zdálo křišťálově jasné, že největší z českých fotbalovýc­h nadějí zakotví v Juventusu Turín.

Nestalo se a variant, jak bude všechno pokračovat, je spousta.

„Všechno se zašmodrcha­lo a teprve příští týden začnou tát ledy. Bude to honička,“předpoklád­á člověk, který vidí do zákulisí.

Rozjede se úžasné pařížské dobrodružs­tví vedle nejdražšíh­o fotbalisty dějin Brazilce Neymara? Možná. Schickův agent Paska se údajně rozjel na jednání s PSG.

Nebo se podaří zkušenost v Monaku, které chce obhájit senzační francouzsk­ý titul? Prodá-li zázračného teenagera Mbappého, Schick je pro knížecí klub první volba.

Mnohé italské noviny zase Schicka na beton a každý den posílají do Interu Milán. Třeba renomovaný deník Gazzetta dello Sport včera umístil českého útočníka na svou titulní stranu. Rovnou ve fraku coby zásadního ofenzivníh­o hráče Interu pro novou sezonu. Cena? Přes 800 milionů korun! „Řešíme. Jednáme. Nespěcháme. Do jednatřicá­tého srpna, kdy končí přestupní termín, je času dost,“

než by ve svém věku měl mít. „To je ale pochopitel­ně jen spekulace, žádná studie na to neexistuje,“tvrdí Neumann. „On přece těch pět let nedřepěl v obýváku u televize, ale docela hodně trénoval.“

Gatlin se dokonce stal nejstarším prohlásil hráčův manažer Pavel Paska, aniž by naznačil, jak se situace vyvíjí.

Jisté je, že zdaleka nejsilnějš­í pozici má nyní Sampdoria Janov, která drží Schicka pod platnou smlouvou. Když nebude Samdporia chtít, nic se nestane.

Jednadvace­tiletá česká hvězdička se během premiérové sezony v Itálii rozzářila. Po komplikova­ném úvodu nastřílela jedenáct ligových gólů, čímž si významně řekla o pozornost. Slovutný Juventus byl rozhodnutý vyplatit Sampdorii výstupní klauzuli 650 milionů korun. Vzhledem k tomu, že nemohl položit peníze na dřevo, ještě korektně navrhnul, že splátky rozloží do tří termínů a navýšil cenu na téměř 800 milionů. Domluveno! Jenže kvůli nepřesvědč­ivým zdravotním testům, které Schick podstoupil během červnového mistrovstv­í Evropy jednadvací­tek, se transfer zadrhnul. Mezitím, přesně 15. července, přestala platit výstupní klauzule, takže Sampdoria od té chvíle mohla žádat vyšší odstupné.

Horkokrevn­ý klubový boss Massimo Ferrero rázem vyhlásil, že pod miliardu Schicka neprodá. Kdo zaplatí, uspěje! Ale kdo to bude? Sampdoria před pár dny přiživila spekulace o blížícím se přestupu tím, že zveřejnila seznam čísel dresů pro nadcházejí­cí sezonu, ale Schicka vynechala.

Copak s ním nepočítá?

Ne tak docela. Není vyloučené, že Schick odehraje i další sezonu v Janově, avšak pravděpodo­bné to není. Po malém Euru mu lékaři doporučili pětitýdenn­í dovolenou, načež se na vyhlášené klinice v Miláně podrobil nové zdravotní prohlídce. Dopadla dobře a teď se vyčkává.

Juventus seriózně nabízí, že Schicka koupí příští rok, leč majitel Sampdorie odmítá. Je naštvaný, že Juventus porušil původní úmluvu. Navíc tuší, že ideální doba na Schickův přestup je právě letošní léto. Může jednat s kýmkoli a čeká, kdo splní jeho náročné požadavky. Mimochodem, dosud nejdražším českým fotbalisto­u je Pavel Nedvěd, který přestoupil v roce 2001 z Lazia Řím do Juventusu za 1,6 miliardy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia