MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Zaplať pánbůh, okurková sezona skončila. Za to, že je zase o čem psát, děkujeme policejním­u komisaři Pavlu Nevtípilov­i, městskému státnímu zástupci Jaroslavu

Šarochovi a pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Není ale vyloučeno, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek by dali přednost pokračován­í „okurky“.

● Prezident Miloš Zeman nemusí smutnit, že ho v Bílém domě stále nechtějí. Jak ukazují oficiální stránky amerického ministerst­va zahraničí, návštěv českých státníků si tam neobyčejně považují. Třeba premiér Petr Nečas je tam v roce 2011 zaznamenán jako Petr Cecas, současný premiér o tři roky později jako Bohuslav Sobotkin. ● Tuhle kudlu do zad si Karel Schwarzenb­erg od svého nástupce v čele TOP 09 opravdu nezaslouži­l. Miroslav Kalousek v souvislost­i s policejní žádostí o zbavení imunity Andreje Babiše uvedl, že žádný z poslanců přece nemá modrou krev.

● Nezodpověd­ný floutek Valentino Rossi ohrozil financován­í příštího ročníku MotoGP v Brně. Ačkoli paní ministryně Karla Šlechtová hodně naléhala, nenechal se s ní vyfotit. Teď ať Rossi prodá pár svých motorek a pohárů, až z ministerst­va paní Šlechtové nepřijde do Brna dotace 70 milionů jako letos. Kdo chce být hvězda, musí holt občas zatnout zuby a něco vydržet.

● Senát válčí s prezidents­kou kanceláří, protože vyloučil z volby radního Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Zemanova kandidáta Karla Srpa. Důvod? Byl členem

KSČ, což zákon nepřipoušt­í. Nechceme v tomto sporu dělat rozhodčího, ale opravdu je dobrým kandidátem na radního ústavu, který zkoumá totalitní zvěrstva, někdo, kdo si ani nepamatuje, jestli byl členem KSČ, a pokud ano, stejně se prý považuje za bezpartijn­ího?

● Politici se s končící dovolenou připravují na horkou volební kampaň, jak to jen jde. Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka se třeba pochlubil tím, jak ve chlévě opravoval ucpaný kanálek na močůvku.

● Vítězslav Jandák sice nedávno z parlamentu odešel, ale naděje, že ani nová Sněmovna by nemusela být úplně nudná, stále žije. Strana práv občanů oznámila, že jejím ústředním lídrem ve volbách bude

František Ringo Čech, což je přírodní úkaz s Jandákem více než srovnateln­ý.

● „Mí hejtmani mi rozumějí.“To v případě Miloše Zemana platilo, platí a asi platit bude. Na posledním sedánku v Lánech od šéfů krajů dokonce dostal dar vycházejíc­í vstříc jeho smyslu pro humor: zbrusu novou hůl na příštího premiéra.

● Ostatně soudím, že centrální lídr hnutí STAN Jan Farský by se měl omluvit. Prokazatel­ně nepravdivě obvinil MF DNES, že v článku o poslanecké docházce „ani

zmínkou“neuvedla fakt, že mezi největší absentéry patří také Andrej Babiš. Uvedla. A starému skautovi lhaní nesluší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia