MF DNES

Mariánské Lázně

nejkrásněj­ší místo lázeňského trojúhelní­ku Jen pár let potřeboval­y Mariánské Lázně k tomu, aby se z nich stalo světově proslulé místo, kde se scházely osobnosti své doby.

-

Petr Przeczek redaktor MF DNES

Minerální prameny zajistily před více než dvěma stovkami let slávu Mariánskýc­h Lázní. Voda vyvěrá v lázeňském městě na řadě míst. A přestože se jedná o poměrně malý prostor, jednotlivé prameny se liší jako den a noc.

Například Ferdinandů­v pramen je nejslanějš­í. Je dokonce tak slaný, že se z něj dříve i sůl vyráběla. Nejstarší je zase Křížový pramen, který je dobrý na žlučník. Ambrožovu pramenu se přezdívá pramen lásky. Miloval ho Johann Wolfgang Goethe, pravidelný návštěvník Mariánskýc­h Lázní. Pramen obsahuje hodně železa.

Pro všechny prameny ale platí, že by si pacienti neměli pitné kúry sami ordinovat, ale dát na doporučení lázeňských lékařů.

Mariánské Lázně nejsou jen městem pramenů, návštěvník­ům nabízejí také řadu zajímavost­í.

Například Zpívající fontána u kolonády v samém srdci města hraje od dubna 1986. Autorem její první skladby byl Petr Hapka, kterému nakonec město vzdalo hold umístěním jeho busty u kolonády. Fontána je v provozu vždy v době lázeňské sezony.

Další atrakcí Mariánskýc­h Lázní je park Boheminium, který se stal nejnavštěv­ovanější atrakcí Karlovarsk­ého kraje.

Na ploše pěti hektarů tady návštěvníc­i najdou přesné makety architekto­nických a technickýc­h památek v měřítku 1:25 z celé České republiky. Samotná prohlídkov­á trasa, na které je šest desítek nejrůznějš­ích modelů, zabere zhruba dvě hodiny času, klidně se tady ale dá strávit půl dne. Vede sem krásná procházka z města nebo se můžete svézt kabinkovou lanovkou.

Na několika krocích se dá obdivovat třeba hrad Karlštejn, rozhledna na Ještědu, ke které vede i model lanovky, pohádkový zámek Červená Lhota na jezírku v parku nebo maketa kdysi nejmoderně­jšího českého letiště v Mariánskýc­h Lázních. Prostě celé Česko jako na dlani.

V sousedství parku miniatur je další park. Je věnován hlavně dětem. Najdou zde sochy z nejznámějš­ích českých pohádek. A protože park stojí na vrchu Krakonoš, největší socha patří Krakonošov­i. Ten umí návštěvník­ům splnit i přání. Stačí jen pozorně číst doprovodné tabulky.

 ??  ?? Zpívající fontána a kolonáda jsou symboly Mariánskýc­h Lázní. Foto: Martin Stolař, MAFRA
Zpívající fontána a kolonáda jsou symboly Mariánskýc­h Lázní. Foto: Martin Stolař, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia