MF DNES

Poslední šachy na dráze. Pak vylepší fyzičku Arsenalu

- Zápisník Tomáše Macka reportéra MF DNES

Narodil se před 34 lety v somálském Mogadišu, dětství prožil v Džibuti, než se v osmi s matkou stěhoval za otcem, jenž dostal v Londýně práci jako počítačový konzultant. A protože se dědeček narodil v někdejší britské kolonii, usnadnil tím i Mo Farahovi cestu k britskému občanství.

Dnes, 26 let po svém příchodu do Londýna, je kluk Mo, který se chtěl stát automechan­ikem, v nové vlasti sirem. A až dnes vyběhne do finálového klání na 5 000 metrů, celá Británie se bude dívat.

Může dosáhnout na nevídaný pátý double 5 000–10 000 metrů, po předchozíc­h dvou olympijský­ch i světových. Ale ještě víc než o tento double mu jde o vítěznou rozlučku. „Nechci Moa vidět poraženého, toho ne,“říká další britská legenda Paula Radcliffov­á.

Farah pro změnu nechtěl minulou sobotu vidět poraženého Usaina Bolta. „Tolik jsem mu přál, aby vyhrál svoji poslední stovku,“vypráví. „Ale nikdo vám nic nedaruje, ani když se jmenujete Bolt. Na konci dne je i on jen lidská bytost.“

Odpočatý Chelimo, který nemá v nohách desítku, expert na Diamantové ligy Edris a mnozí další budou chtít dnes Farahovi rozlučku pokazit. „Ani já nemám nic garantovan­ého, stejně jako Usain. Ti kluci po mně půjdou,“přitaká. Ještě jednou však chce rozehrát své pověstné běžecké šachy, při nichž se skryje v zákrytu, 600 metrů před cílem navýší tempo natolik, že přivede většinu soků do stavu zoufalství, a na metě 150 metrů zasadí zbytku soupeřů úder z milosti. Ano, tak zní ideální scénář. Ale ať už se naplní, nebo ne, dnes ve 21.35 bude konec. Poslední velký šampionát Mo Faraha skončí.

Co bude pak? Silniční běhy pro radost. A kdo ví, možná se stane také soupeřem Bolta.

Ne, nevyběhnou proti sobě třeba na neutrální osmistovce. „Na té bych umřel,“říká Jamajčan.

Ve fotbalové Premier League by se však rivaly stát mohli.

Boltovým snem je zahrát si za svůj milovaný Manchester United.

Farah naopak vyznává barvy Arsenalu, s týmem si už i zatrénoval. Načež vyřkl: „Až skončím, rád bych se stal kondičním trenérem na Emirates Stadium. Abych klukům trochu vylepšil fyzičku.“Tak snad to Čech, Giroud a spol. přežijí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia