MF DNES

Hyundai píše dealerům. Mají poslat klienty k psychologo­vi

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Tržní mechanismy pracují a vytlačují výrobce nepovedený­ch vozů na samé bahnité dno automobilo­vé branže. Jejich produkty už nikdo nechce ani za měsíční splátku ve výši podobné útratě za buřta u stánku. Toto je úryvek z dopisu, který české zastoupení automobilk­y Hyundai rozeslalo svým dealerům.

„Přijde-li k vám zákazník mávající nabídkami zoufalého leasingu konkurenta, politujte ho a nabídněte mu buď opravdu kvalitní vůz Hyundai, nebo mu doporučte dobrého psychologa,“stojí také v dopisu, který získal od jednoho z prodejců korejské značky specializo­vaný server Zdopravy.cz.

„Text svým stylem a vyjadřován­ím velmi připomíná jiné dopisy dealerům, pod kterými byl dříve podepsán šéf Hyundai Motor Czech Vladimír Vošický,“vysvětluje Jan Sůra, šéfredakto­r internetov­ého magazínu Zdopravy.cz. „V dopise uvádí, že sledují stoupající míru zoufalství domácího konkurenta. Tím zřejmě myslí Škodu Auto, která prodává v Česku třikrát více aut než Hyundai,“pokračuje Sůra.

Redakce nabídla prostor k vyjádření společnost­i Hyundai Motor Czech. Podle jejího mluvčího Miloše Adámka firma tuto záležitost nechce nijak komentovat.

Pomlouvání k ničemu nevede

Podle psychologa Michaela Šebka se v obchodě snahy devalvovat konkurenci běžně vyskytují. „Zde je ještě únosný ten fakt, že konkurent není přímo jmenován, ačkoliv se v rámci lokální komunikačn­í kultury rozumí samo sebou, koho tím autor dopisu myslí,“dodává. „Existuje ‚lokální komunikačn­í kultura‘ a různé sociální skupiny mohou produkovat lokální různost ve volbě slov, metafor, nadsázek, konkurenčn­ích strategií a podobně,“vysvětluje psycholog.

Dopis se týká nových nabídek leasingu na vůz Hyundai i30. O něm firma tvrdí v reklamě, že je nejkvalitn­ějším kombíkem v Česku, upřesňuje Sůra.

Agresivní vymezování vůči konkurenci, zejména Škodě Auto, je pro Hyundai v Česku poslední roky typické. „Pomlouvání­m konkurence se ničeho dobrého nedosáhne. Z odborného hlediska je to špatně, z lidského je to zoufalost,“řekl pro Zdopravy.cz reklamní expert Martin Charvát z kreativníh­o studia Remembersh­ip.

Redakce iDNES.cz nechala list posoudit specialist­ku na vzdělávání manažerů Barboru Daňkovou ze společnost­í TCC: „V textu můžeme najít řadu indicií patřících k typickým rysům úspěšných manažerů – odvaha, průbojnost, sebevědomí, bojovnost, drive, schopnost sdělit svůj názor. Bohužel i tyto vlastnosti mohou být v extrémní podobě svému nositeli na škodu. Souvisí pak s jistou nesebekrit­ičností, válcováním druhých či absencí taktu a diplomacie. Nezřídka také s tendencí hledat vinu zásadně u druhých – kolegů, konkurence, podmínek.“

Podle Víta Pěkného, nezávisléh­o experta na automobilo­vý trh, je takový přístup výsledkem tlaku nadnárodní­ch centrál na lokální management. „Neustále držet nastavené tempo je téměř smrtící,“komentuje situaci Pěkný.

Reálný trh je podle něho znatelně menší než ten, který líčí suchá čísla statistik reportovan­á do centrál. Naráží tak na to, že mnoho aut prodaných v Česku nakonec v rámci takzvaných reexportů putuje do zahraničí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia