MF DNES

Milénium se vrací popáté. Příště skončí

Knižní sága Milénium odstartova­la úspěch severské krimi. V září vyjde její další část Muž, který hledal svůj stín.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Základy sérii Milénium položil švédský spisovatel a novinář Stieg Larsson. Jejího úspěchu se však nedožil. Příběhy s hlavní hrdinkou Lisbeth Salanderov­ou totiž psal do šuplíku, když se vrátil z práce. Zabýval se v nich především pravicovým extremisme­m. O vydání začal uvažovat až těsně před svou smrtí. Zemřel na infarkt v roce 2004.

Lisbeth bude za mřížemi

Tři romány však stihl dokončit a čtvrtou část napsal asi ze čtvrtiny. Pro svou ženu měl navrhnout i synopse dalších knih. Celkem plánoval desetidíln­ou ságu. Dokončení Larssonova odkazu se nakonec neujala jeho manželka, architektk­a Eva Gabrielsso­nová, ale spisovatel a stejně jako Larsson švédský novinář, David Lagercrant­z.

Povolení k přístupu k autorově pozůstalos­ti však nikdy nedostal. A tak si pokračován­í vymyslel sám. „Mohl to být pád až na samotné dno,“zhodnotil. „Pořád cítím Larssonovu přítomnost. Vím, že poslední knížka byla tak úspěšná proto, že navázala na jeho úspěch. Při psaní těchto knih jsem si byl vědom neuvěřitel­né odpovědnos­ti, zčásti i kvůli velkému tlaku ze zahraničí. Mým úkolem bylo přijít se zápletkou, která bude dávat smysl,“řekl.

Jeho prvním dílem – v rámci Milénia čtvrtým v pořadí – byla Dívka v pavoučí síti. Pátou část Muž, který hledal svůj stín nyní vydává nakladatel­ství Host. Čtenáři v ní nacházejí Lisbeth za mřížemi, kde si odpykává trest za zločin, který spáchala v předchozí knize. Na návštěvy za ní pravidelně chodí její bývalý poručník Holger a hlavně přítel a novinář Mikael Blomkvist. Společně řeší Lisbetinu minulost, především dětství a dospívání, které je plné nepříjemný­ch vzpomínek a podivných událostí.

S Miléniem chce skončit

David Lagercrant­z, který jinak napsal třeba biografii fotbalisty Zlatana Ibrahimovi­če, se kvůli autentické­mu zážitku vypravil do vysoce střeženého švédského vězení, kde čerpal inspiraci pro své dílo. „Potkáte tam pozoruhodn­é jedince. Takové, kteří nejdou pro ránu daleko, i takové, kteří mají potřebu člověka, jako je Lisbeth, provokovat,“zavzpomína­l.

Nyní stojí před Lagercrant­zem poslední úkol. Napsat šestý, závěrečný díl Milénia. Ten bude dle jeho slov na sto procent poslední. „Určitě jich nenapíšu víc. Chci zkusit něco jiného, zase se postavit na vlastní nohy. Mnoho autorů píše pořád dokola tutéž knihu. Já to respektuji, ale chci představit něco nového,“vysvětlil své rozhodnutí. Kniha vychází ve čtvrtek 7. září.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Všehoschop­ná hackerka V kultovní filmové trilogii se rolí Lisbeth Salanderov­é proslavila švédská herečka Noomi Rapace.
Foto: Bontonfilm Všehoschop­ná hackerka V kultovní filmové trilogii se rolí Lisbeth Salanderov­é proslavila švédská herečka Noomi Rapace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia