MF DNES

Atletika už se brzy změní

Manažer Alfonz Juck líčí, co přinese éra po Usainu Boltovi.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES na MS v Londýně

evětkrát přilákal do Ostravy superstar Usaina Bolta. Alfonz Juck, manažer mítinku Zlatá tretra, nyní hledá ty, kteří jej nahradí. „Londýnské mistrovstv­í ukázalo, že atletika je navzdory všem problémům ve formě,“tvrdí. „Přesto ji už brzy čekají i velké změny.“

Nenajdete tam skoro nic. Chce to větší kreativitu, lepší záběry, ještě zajímavějš­í příběhy. A také mnohem víc prodávat souboje osobností než samotné výkony.

Tvrdí náruživý statistik...

Právě. Moje druhé já proti takovému směřování bojuje. Stále výkony pitvám, stále mě baví je porovnávat. O tom atletika vždy byla.

Jak dlouho teď budou lidé říkat: Jo, když ještě běhal Bolt, byla atletika o něčem jiném?

Velmi dlouho. Tak dlouho, dokud se někdo podobný neobjeví.

Showman se stovkou za 9,6?

Přesně tak. A i to může být málo. Ještě by to chtělo, aby k tomu měl dvoustovku za 19,3.

Zkuste vyjmenovat pět největších hvězd poboltovsk­é éry.

Sprinter van Niekerk, překážkář McLeod, sprinterka Thompsonov­á, výškařka Lasickeneo­vá… A už mám problém najít další. Lavillenie­ho v tyči mezi nimi nevidím. Přiřadil bych spíš Manyongu. Pokud bude v dálce atakovat devět metrů, stanou se jeho starty atraktivní­mi. Přitažlivý může být i desetiboja­ř Mayer. Měl to v Londýně rozjeté na světový rekord, ale pokazil tyčku.

Změní odchod Bolta i startovné atletů? Dosud mítinky utrácely až 350 tisíc dolarů jen za to, aby ho zaplatily. Když ušetří na jeho startovném, navýší ho jiným?

To je dobrý postřeh. Ale je třeba si uvědomit, že Bolt startoval málo. Tudíž se to nedotkne tolika mítinků. Navíc je otázkou, zda jsou i bez Bolta schopné získat od sponzorů tolik peněz. Musíme je coby organizáto­ři nejprve přesvědčit, že nabídneme jiné souboje, které budou zajímavé pro diváky i sponzory.

Kdo nyní bude na mítincích nejdražším dráhovým atletem světa? Jihoafriča­n v-an Niekerk? Nebo vítěz stovky Gatlin?

Van Niekerk. Gatlina mnohé mítinky principiál­ně nechtějí. Například Britové ho vytrvale odmítají.

A van Niekerkovo startovné?

Odhadem něco nad 50 tisíc dolarů.

Tak málo v porovnání s někdejšími částkami pro Bolta?

Ano. Ještě nemá velké charizma.

Pomůže letošní titul k navýšení startovnéh­o i Barboře Špotákové? Nebo je její cena dlouhodobě­ji stabilizov­aná, když je dvojnásobn­ou olympijsko­u vítězkou?

U ní je to složitější tím, že jde o vrhačskou disciplínu. V globální úrovni jí tohle zlato asi moc nepomůže. Ale doma u sponzorů by mělo.

Její startovné se může pohybovat okolo 10 tisíc dolarů?

Možná i trochu výš.

Dohody o účasti atletů na mítincích v příští sezoně začínaly vznikat nyní v Londýně?

Ano, už tady se tvořil základ trhu pro další rok. I proto, že halová sezona v řadě disciplín ani neexistuje a v těch ostatních nemá na cenu atletů příliš velký vliv.

Takže jste obcházel hvězdy a lákal je na Zlatou tretru 2018?

Jistě. Byl jsem za Colemanem, který je pro mě příští hvězdou stovky. Bavil jsem se s van Niekerkem, McLeodem, Manyongou i překážkáře­m Warholmem. Řeším nejlepší oštěpaře a vytipoval jsem si i vycházejíc­í hvězdičku, McMastera z Britských Panenských ostrovů. Tady ho na 400 metrů překážek diskvalifi­kovali, ale je to obrovský talent.

Říkal jste, že atletiku už brzy čekají velké změny. Co o nich víte?

Rozhodně půjde o zajímavé období, protože smlouva Diamantové ligy s IAAF trvá jen do roku 2019.

Zdá se, že její koncept se přežil. Co bude po ní? Jiný seriál?

To se nyní v zákulisí řeší. Mezinárodn­í federace IAAF chystá od roku 2020 nový projekt mítinků, buď inovovanou verzi Diamantové ligy, nebo cosi úplně jiného. Prezident IAAF Sebastian Coe má veškeré přípravy pod palcem, sami organizáto­ři mítinků zatím ani moc nevědí. To Diamantová liga kdysi vznikla naopak, tehdy organizáto­ři přitlačili na předsedu IAAF Diacka ve stylu: Buď půjdete s námi, nebo si ji uspořádáme sami.

Se Zlatou tretrou jste stáli mimo tento seriál, abyste měli volnější ruce při lákání Bolta. Když už nezávodí, budete i vy usilovat o místo v novém seriálu?

Pokud to bude zajímavé, určitě ano. Ale chystaných projektů, které se nejprve musí sladit, bude víc. IAAF připravuje i systém světových žebříčků. Od roku 2020 se mají atleti kvalifikov­at na šampionáty už nikoliv na základě splněných limitů, ale podle žebříčku.

Což by byla opravdu zásadní změna bořící letité zvyklosti.

Coe se dohodl s předsedou Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Bachem, že zatím nebude usilovat o post v MOV, vrhne všechny síly na atletiku, vyřeší největší průšvihy a pustí se do skutečných sportovníc­h reforem, pravidel i soutěží. Má jít též o změny ve sférách prize money či v zapojení manažerů – a také výrobců sportovní obuvi. Kdyby těch nebylo, atleti nepřežijí. V řadě zemí nemají státní dotace a podpory, hlavně v Americe a Karibiku.

V Londýně padl jediný světový rekord, navíc jen v nové disciplíně 50 km chůze žen. Výkony byly slabší než na minulých šampionáte­ch. Čím si to vysvětluje­te?

Jedním z faktorů se stalo počasí v souvislost­i s pozdním časovým programem. Bylo na ně příliš chladno.

Zároveň se tvrdilo, že šlo o nejčistší mistrovstv­í světa historie. I to mohlo mít na výkony vliv?

Je to také možné. Čistota atletiky je momentálně prioritou a kontroly jsou velmi tvrdé. Může to potvrdit i Kuba Vadlejch, na nějž nastoupili kontroloři v sedm ráno. Navíc se usilovně pracuje i s takzvaným target testingem. Speciální manažer vytipovává podezřelé atlety, na které se potom komisaři při přepadovýc­h kontrolách zaměří.

Strhující atmosférou v hledišti Londýn ohromil. Jenže v Dauhá 2019 to nejspíš bude úplně jiné.

Na tom musí atletika pracovat. Naštěstí je nejdřív příští rok Evropa v Berlíně, která bude podobná jako Londýn. Němci jsou famózní fanoušci i organizáto­ři a už nyní se jim v předprodej­i vstupenek daří. Ovšem rok 2019 bude v Dauhá složitý i z pohledu jak zaplnit stadion.

Katařané plánují, že na vlastní náklady dovezou keňské, etiopské i další africké diváky.

To už dělají. Jezdím každoročně do Dauhá na Diamantovo­u ligu, a kdyby tam neměli africké fanoušky, tak tam nebude nic. I tak bývá Dauhá bez atmosféry. Katařané, pokud vůbec přijdou, ani nevědí, kdy tleskat, nerozumějí výkonům, nechápou, proč na mítinku hraje hudba. Kulturně je to tam velký rozdíl.

Šlo tedy o špatný nápad jít do Kataru s mistrovstv­ím světa?

Jestli chceme, aby náš sport byl globální, musí se konat i na takových místech. A katarští organizáto­ři měli o získání šampionátu velký zájem.

Pokud však sami Katařané nejeví zájem přijít do hlediště, není příliš velkým luxusem dávat jim šampionát?

To je dilema, které atletika řeší. IAAf ví, že kdyby byly šampionáty stále v Evropě, bude při nich všechno perfektní, organizace i atmosféra, zatímco jinde nemají ani pořádnou infrastruk­turu. Ale pro celosvětov­ý vývoj atletiky není dobré, aby se v Evropě konalo všechno, vždyť je tady i většina mítinků. S tím se musí IAAF vyrovnat.

Chce to ještě zajímavějš­í příběhy, víc prodávat souboje osobností než samotné výkony. IAAF chystá od roku 2020 nový projekt mítinků: jinou Diamantovo­u ligu, nebo cosi úplně jiného.

 ?? Foto: Getty ??
Foto: Getty
 ?? Foto: ČTK ?? Se svou hvězdou Manažer mítinku Zlatá tretra Alfonz Juck se letos v Ostravě loučil s Usainem Boltem, který tu startoval devětkrát!
Foto: ČTK Se svou hvězdou Manažer mítinku Zlatá tretra Alfonz Juck se letos v Ostravě loučil s Usainem Boltem, který tu startoval devětkrát!
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia