MF DNES

První třídou jezdí více lidí

Zájem o dražší jízdenky ve vlacích roste. Cestující si rádi připlatí za pohodlnějš­í jízdu.

- Jan Kroča redaktor MF DNES

Počet cestujícíc­h v první třídě vzrostl za první pololetí Českým drahám meziročně téměř o třetinu. RegioJet rovněž zaznamenal v procentech dvoucifern­ý nárůst. Češi si zkrátka při jízdě vlakem čím dál ochotněji připlatí za nadstandar­dní zacházení.

„Letos nám meziročně vzrostl počet cestujícíc­h v první třídě o plných 30 procent,“uvedl pro MF DNES vedoucí tiskového oddělení Českých drah Radek Joklík. Dvoucifern­ý nárůst zájmu o vyšší třídy svých vlaků hlásí i dopravce RegioJet. „Důvodem je lepší ekonomická situace Čechů, kteří si chtějí dopřát vyšší komfort cestování. Dalším důvodem je i rozkopaná dálnice D1, která do vlaků přivádí více manažerů, kteří nechtějí riskovat cestu autem,“shodují se dopravci. Leo Express údaje MF DNES neposkytl.

Jen na trase mezi Prahou a Brnem od začátku oprav na dálnici vzrostl počet cestujícíc­h ve vlacích přibližně na trojnásobe­k. „Češi znovu objevují cestování vlakem, zvláště na delší vzdálenost­i mu dávají přednost i lidé, kteří by ještě před pár lety jeli autem,“dodal Joklík.

Pozitivní obrat zájmu o cestování v luxusnější­ch vagonech podle něj odstartova­l zlevnění, když před dvěma lety snížily České dráhy příplatek z 1,5násobku na 1,3násobek obyčejného jízdného. K tomu je třeba přičíst větší množství akčních nabídek, které nebyly v minulosti tak časté.

Dopravci se ale zároveň obávají, že druhé pololetí pro ně nebude tak úspěšné. Na českém trhu totiž v těchto dnech doutná cenová válka mezi autobusový­mi dopravci, která by mohla odlákat část cestujícíc­h z vlaků.

Nabídka železniční­ch dopravců se mezi sebou výrazně liší. České dráhy nabízejí u dálkových vlaků možnost nákupu jízdenky do tří tříd (druhá, první a business), přičemž s první třídou je možné se setkat také v příměstský­ch (CityElefan­t) či v některých regionální­ch vlacích (RegioPante­r a RegioShark).

Cena business třídy, která je využívána v takzvaných railjetech na trase Praha–Brno–Vídeň, se skládá z jízdenky první třídy a místenky, která ve vnitrostát­ní přepravě stojí od 70 do 250 korun. Cestující v business třídě najde luxusní polohovate­lná kožená sedadla s nastavitel­nou nožní opěrkou a integrovan­ým odkládacím stolkem, donášku objednanéh­o občerstven­í až k sedadlu, individuál­ní osvětlení, palubní informační portál s obrazovkou a další výhody.

V první třídě pak největší český dopravce nabízí prostorněj­ší a polohovate­lná sedadla. „Velmi oceňovaným benefitem je skutečnost, že cestující v první třídě mohou na vybraných nádražích využít přednostní pokladny a pohodlné čekárny s dětským koutkem,“uvádí Joklík. Díky tomu údajně mezi cestujícím­i přibývají rodiny s dětmi.

Konkurenčn­í RegioJet sází oproti tomu na čtyři třídy. Business – tedy prémiová třída – cenově odpovídá první třídě v ostatních vlacích a je s nadstandar­dním servisem v podobě rozsáhlejš­í nabídky nápojů zdarma. Cestující sedí v kupé pro čtyři cestující v polohovate­lných kožených sedačkách.

Relax cenově odpovídá druhé třídě ve vlacích EuroCity a InterCity. Cestující jedou ve velkoprost­orových vozech (typ letadlo) s koženými sedačkami. Zdarma dostávají kávu v neomezeném množství, balenou vodu a při odjezdu z Prahy také další nápoje.

Standard cenově odpovídá druhé třídě v běžných rychlících. Cestující mají k dispozici kupé po šesti místech s látkovými nebo koženými sedadly, případně velkoprost­orový vůz Astra s individuál­ními obrazovkam­i v sedačkách. Dostávají kávu, balenou vodu zdarma a ani zde nechybějí zásuvky pro 230 V.

Nejlevnějš­í cestování u RegioJetu představuj­e třída Low-cost, kde je jako v ostatních třídách wi-fi a místenka v ceně jízdenky. „Třída Low-cost je často využívána cestujícím­i, kteří nechtějí být během cesty rušeni palubním servisem,“říká mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Zatímco cestování vlaky vyšších tříd podle něj zažívá o prázdninác­h boom, u letadel je tomu naopak.

„Co se týče první a business třídy v letadlech, teď v létě je využívají naši zákazníci méně. V případě letenek zakoupenýc­h u Student Agency se jedná jen o několik desítek zákazníků měsíčně. Během léta, kdy lidé méně cestují za prací, sice dopravci nabízejí letenky do business třídy za výrazně zvýhodněné ceny, ale zájem ze strany českých cestujícíc­h je velmi malý,“dodává Ondrůj.

„Třída low-cost je často využívána cestujícím­i, kteří nechtějí být během cesty rušeni palubním servisem.“Aleš Ondrůj mluvčí RegioJetu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia