MF DNES

Musíte věřit svému řešení

-

Malou kartičkou, která se vejde v klidu do peněženky, si dítě přes mobil změří hladinu cukru. Výsledek se hned zobrazí i rodičům. Tento nápad vynesl trojici studentů pražské Fakulty elektrotec­hnické ČVUT celosvětov­ý úspěch. Se svým projektem „chytrého“glukometru X.GLU vyhráli prestižní celosvětov­ou studentsko­u soutěž zaměřenou na moderní technologi­e Imagine Cup. Jde o první udělení hlavní ceny pro tým z České republiky.

„Smysl soutěže je inspirovat mladé lidi, aby pomocí technologi­í nacházeli kreativní a odvážná řešení současných společensk­ých problémů,“řekla Biljana Weber z pořádající společnost­i Microsoft.

Vítězství v soutěži Imagine Cup není prvním úspěchem projektu X.GLU. Již na začátku tohoto roku byl oceněn cenou Wernera von Siemense za nejvýznamn­ější výsledek vývoje/inovace za rok 2016.

Prvotní nápad na vytvoření kartového glukometru vznikl v roce 2015. Návrh softwarové­ho řešení pro diabetické děti přišel o rok později.

Máme potenciál ulehčit život Co vám vítězství přineslo?

Je to pro nás veliká životní zkušenost, ať už co se týče komunikace, či prezentace vlastního nápadu. Dále doufáme, že výhra pomůže tomu, aby se projekt podařilo dostat v nejbližší době na trh.

Co je pro úspěch třeba udělat?

Nebát se jít proti proudu, věřit svému řešení a plně se mu věnovat. Pro soutěž jako takovou hraje významnou roli i prezentace projektu. Naše velké poděkování určitě patří Aleně Huberové, která nám s přípravou prezentace pro Imagine Cup pomáhala.

Jaké jsou největší výhody vašeho X.GLU oproti klasickému glukometru?

Výhod našeho řešení je mnoho. Pokud začneme od hardwaru, tak je potřeba zmínit, že se jedná o nejtenčí glukometr na světě, takže je možno jej nosit například v peněžence. Řešení je vhodné pro všechny diabetiky, kteří používají glukometr. Celé řešení je navrženo tak, aby usnadňoval­o život diabetikům a jejich blízkým. To znamená například okamžitá záloha dat, notifikace blízkým a specificky pro děti také systém odměn.

Jak se zrodil zrovna nápad vylepšit stávající glukometr?

Všichni členové týmu mají rozmanité

říká Suchanová. Snížení výrobních nákladů zajistí malé rozměry přístroje a absence baterie. Přenos dat totiž zajistí technologi­e NFS, kterou známe například z bezkontakt­ních platebních karet.

Stěžejním bodem projektu je jednoduché propojení přímo s aplikací na chytrém mobilním telefonu, který dnes vlastní téměř každé dítě. K nahrání výsledků měření do mobilní aplikace stačí přiložit kartový glukometr k zadní straně telefonu. zkušenosti a napadlo nás je zkombinova­t v oblasti, kde jsme viděli potenciál ke zlepšení – diabetické děti. Během práce na řešení jsme navázali spolupráci s táborem pro diabetické děti a několika diabetolog­y.

Potýkali jste se během vývoje s nějakými problémy?

Je samozřejmé, že žádný projekt není bezproblém­ový. V našem týmu se spojily zkušenosti z různých oblastí souvisícíc­h s vývojem produktu, nejen zkušenosti s hardwarem a softwarem, ale i bezpečnost dat, znalost trhu, znalost předpisů a zákonů souvisícíc­h se zdravotnic­kou technikou.

Aplikace bude děti kromě hlídání hladiny cukru také motivovat herními prvky k pravidelné­mu měření a rodiče získají přístup k výsledkům. Aplikace má i upozornění, pokud je hladina cukru tak nízko, že hrozí bezvědomí.

„Paralelně s kartovým glukometre­m už v rámci X.GLU běží i spolupráce s výzkumnými institucem­i. Naším primárním cílem je v současné době uvést kartový glukometr na trh,“řekla Suchanová.

 ?? Foto: SVTI FEL ČVUT v Praze ?? Studenti (zleva) Marek Novák, Barbora Suchanová a Tomáš Pikous.
Foto: SVTI FEL ČVUT v Praze Studenti (zleva) Marek Novák, Barbora Suchanová a Tomáš Pikous.
 ??  ?? Více lidí Na přelomu srpna a září zahájí autobus zkušební provoz, jehož cílem je zvýšit kapacitu přepravy na letiště.
Více lidí Na přelomu srpna a září zahájí autobus zkušební provoz, jehož cílem je zvýšit kapacitu přepravy na letiště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia