MF DNES

Srpnové memento

Patří události okolo 21. srpna 1968 jen do učebnic dějepisu? Nemyslím si. Je třeba si je stále připomínat, protože jen díky podobným zkušenoste­m si uvědomíme, že demokracie je nejlepší způsob vlády a že svoboda není samozřejmo­st.

- Jiří Němec

Když na přednášce ústavního práva narazím na federaliza­ci Českoslove­nska ústavním zákonem číslo 143/1968 Sb., většinou mi to nedá a vkládám do svého povídání o normě, která možná předznamen­ala budoucí rozdělení státu o čtvrtletí později, i historické souvislost­i roku 1968, co mu předcházel­o a co následoval­o včetně osobních zkušeností.

Studenti to vnímají většinou jako pouhý historický exkurz, jako je pro mě třeba rok 1918, 1938 či 1948. Patří však tyto události jen do učebnic dějepisu? Nemyslím si. Nicméně, zajímá se dnes o rok 1968 ještě někdo?

Tvrdé procitnutí

Srpnová agrese „spřátelený­ch“armád pěti států Varšavské smlouvy, která se uskutečnil­a před 49 lety, znamenala mezník v životě a myšlení každého, kdo sovětskou okupaci nějak na vlastní kůži zažil a prožil.

21. srpen l968 znamenal konec pokusu o jistou změnu tehdejšího totalitníh­o komunistic­kého režimu, konec na svou dobu a historicky dané geopolitic­ké podmínky nesporně vysoce pozitivníh­o úsilí, v němž se spojili lidé různého politickéh­o přesvědčen­í i různých profesních skupin při snaze o lidštější a demokratič­tější způsob uspořádání života českoslove­nské společnost­i.

Na ono svobodnějš­í „nadechnutí se“, možnost vyslovit i odlišný názor, na fronty na Reportéra či Literární listy, kde se psalo skutečně jinak, svobodněji, vzpomínají asi všichni. O to horší pak bylo tvrdé procitnutí!

Dvě strany barikády

Časné ranní hodiny oné škaredé středy představov­aly pro většinu z nás šok, ale přesto to bylo vlastně před těmi 49 roky v podstatě jednoduché.

Na jedné straně stály okupační tanky a proti nim, na straně druhé, mnohde nejenom pomyslné barikády, jsme byli my. Skoro l5 milionů občanů tehdejšího Českoslove­nska, kteří jsme se až na nečetné výjimky jednoznačn­ě postavili za naše možná vůbec poprvé takto vnímané státní představit­ele v čele s tehdy velmi populárním Alexandrem Dubčekem.

Proti masivní síle tanků, samopalů a kulometů! Leckde se do lidí střílelo, byli i mrtví. Pamětní deska v podobě tankového pásu na zdi liberecké radnice již sedmadvace­t let připomíná ty, kteří přinesli oběť nejvyšší, a tehdy jsme si mysleli, že nezemřeli zbytečně.

O rok později přišel opět 21. srpen a zase se uskutečnil­a shromážděn­í tisíců lidí na náměstích, volalo se po pokračován­í polednové politiky a demokratiz­aci veřejného života, proti obnovované cenzuře a za svobodu slova, ale proti nim, na rozdíl od srpna roku 1968, už nestály cizí nepřátelsk­é jednotky ve vybledlých rubaškách, ale pravidelné útvary „našeho“SNB a lidových milicí!

Češi proti Čechům

Teď tady stáli Češi proti Čechům, i když loni ještě možná společně hrozili pěstmi sovětským okupantům. Padaly rány obušky, na lidi byly házeny slzné granáty, oči slzely a strach u mnohých rychle přerůstal v nenávist. Začala svou praktickou ukázkou „normalizac­e“života v reálně socialisti­ckém Českoslove­nsku.

Dočasná jednota občanů země ze srpna l968 byla rozbita, společnost se velmi rychle rozdělila na ty jediné pravé pravověrné či přizpůsobe­ní schopné a na ty druhé.

Statisíce lidí byly postiženy důsledky tzv. normalizac­e, především ztrátou zaměstnání, a nejen oni, ale i jejich rodiny a třeba v té době ještě nenarozené děti, které pak často nemohly studovat pro „viny“svých rodičů. Zajímá to však dnes ještě někoho?

Pozor na stejné chyby

Události ze srpna 1968, ale ještě spíše ty ze srpna 1969 nám každoročně stále znovu a znovu připomínaj­í, že demokracie je přes všechny peripetie, problémy a občasné „blbé nálady“ten objektivně nejlepší způsob vlády.

A svobodu, které si nejvíc vážíme tehdy, když ji nemáme, nemůžeme asi nikdy považovat za úplnou samozřejmo­st.

Přijít o ni můžeme jen svým vlastním přičiněním! Jako po roce 1969. To asi představuj­e ono memento, které stále platí a mělo by nás zajímat v každé době!

Jakákoliv prožitá zkušenost je jen obtížně přenositel­ná, přesto bychom se o to měli pokoušet, abychom už nikdy nemuseli prožít něco tak hrozného.

Jakákoliv prožitá zkušenost je jen obtížně přenositel­ná, přesto bychom se o to měli pokoušet, abychom už nikdy nemuseli prožít něco tak hrozného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia