MF DNES

Pelhřimovs­ká nej

Muzeum rekordů ukazuje stovky kuriozit

- Ilona Zelníčková redaktorka MF DNES

Městem s největší koncentrac­í kuriozit a rekordů na našem území je bezpochyby Pelhřimov.

Pokud se chcete vypravit na nějaký docela netradiční výlet, návštěva Pelhřimova, městečka na Vysočině, je tou správnou volbou.

Ocitnete se přímo mezi českými a světovými rekordmany, kteří jsou zapsáni v České knize rekordů.

Největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlej­ší, nejvytrval­ejší... To vše jsou přívlastky, s nimiž se v Pelhřimově setkáte na každém kroku. Seznámit se tu můžete až se 600 zajímavost­mi.

Začít lze návštěvou Muzea rekortů a kuriozit. To sídlí v historické věži, která v minulosti sloužila jako součást opevnění města pod názvem Jihlavská brána.

V ní je k vidění například největší lžíce, štětka na holení, část ze 158 kilometrů dlouhé pletené šály, největší pyžamo či péřová bundu, která je pětinásobk­em té prodávané v obchodech.

Návštěvníc­i, kteří obdivují spíše miniatury, mohou být okouzleni malůvkou na makovém semínku, nejmenším vyřezávaný­m betlémem nebo nejmenším hlavolamem v podobě ježka v kleci.

Toho Jiří Wegner vysoustruž­il z mosazi. Jeho klec má průměr osm milimetrů a je vysoká 12 milimetrů. Uvnitř vsazený ježek má osm bodlin.

Čerstvou novinkou mezi exponáty je dopis s nejdelší dobou doručení – 28 let.

Na muzeum navazuje expozice Zlaté české ručičky, jejíž základ tvoří kolekce předmětů zhotovenýc­h ze zápalek a zápalkovýc­h hlaviček Tomáše Kordy. Jejich výrobou autor strávil 63 tisíc hodin.

„Mezi další zajímavost­i se například řadí i motocykl Jawa 250 ‚Pérák‘ od Pavla Svobody vyrobený z 23 druhů dřeva,“připomíná Luboš Rafaj z agentury Dobrý den.

Součástí expozice je také zahrada, na níž návštěvníc­i najdou skutečně obří exponáty. Mezi nimi upoutá největší konvice na čaj o objemu 640 litrů, obří hrnec, trychtýř, největší šachová figurka, velká dva metry, či obří mamut z proutí.

Některé rozměrné exponáty však najdou turisté přímo v ulicích městečka. To je případ třeba největší poštovní schránky v zemi. Je tak obří, že s použitím dvou židlí a menším stolkem by uvnitř mohli klidně poobědvat dva lidé.

Jednou za rok Pelhřimov na celý víkend ovládnou v rámci Festivalu rekordů a kuriozit rekordmani všech možných oborů. Ten příští se bude konat od 8. do 9. června.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? jsoU nEjDElŠÍ? Na Festivalu rekordů a kuriozit se v minulosti už také měřila délka vlasů.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA jsoU nEjDElŠÍ? Na Festivalu rekordů a kuriozit se v minulosti už také měřila délka vlasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia