MF DNES

Na Jezerce se lezlo po stromech. Závodně

Arboristé poměřili síly na sobotním mistrovstv­í České republiky ve stromoleze­ní. Tento náročný koníček je zároveň i prací.

- Šárka Turčeková redaktorka MF DNES

Stromolezc­i soutěžili v parku Jezerka v Praze 4. „V základním kole bylo 21 závodníků, kteří soutěžili v pěti disciplíná­ch. Jde o instalaci lana, jištěný šplh do patnácti metrů, jištěný výstup, práci v koruně stromu a záchranu zraněného. Hodnotila se bezpečnost práce, rychlost, ale i styl,“uvedl organizáto­r akce Jiří Skotnica.

Soutěžícím přišli fandit nadšenci do lezení a jejich přátelé, zastavili se tu také procházejí­cí pejskaři a sportovci. Na závodníky pak společně vzhlíželi ke korunám stromů se starostí a obdivem.

„Přidej, máš na to,“povzbuzova­li stromolezc­e. Ti se s rozmyslem a mrštností pouštěli do těch nejtěžších disciplín. Počasí se pro jedenáctý ročník mistrovstv­í vydařilo a návštěvníc­i zůstali až do konce, kde ve finále mohli vidět Davida Sedláka, Jiřího Vodu a Richarda Horáka, kteří se mohou příští rok zúčastnit mistrovstv­í Evropy.

Zaměstnání­m stromoleze­c

Stromoleze­c (arborista) dovede bezpečně vylézt do koruny stromu a ořezat větve, aby nikomu nespadly na hlavu. Řada stromolezc­ů jsou proto studovaní zahradníci.

„Jde také o životnost stromu, aby vydržel co nejdéle. Arborista tak musí znát fyziologii stromu a houby, které na něm rostou a mohou zapříčinit jeho pád. Zásah musí uzpůsobit každému stromu,“dodal Skotnica.

Aby práce arboristu opravdu bavila, musí ke stromům a zeleni mít osobní vztah. „Já jsem se k arboristic­e dostal přes lásku k přírodě a lezení po skalách, ale to už dnes není běžné. Arboristik­a se dá studovat jako samostatný obor na vysoké škole,“řekl stromoleze­c Jiří Voda, který se umístil ve finále. Arboristic­e se věnuje již osm let.

Důležité je vybavení

Aby se mohl člověk stát stromolezc­em, napřed si musí pořídit speciální vybavení. „Sedáky pro arboristy mají širší záda, lana mají větší podíl nosnosti v opletu, jsou silnější a lépe se drží v ruce, aby se po nich dalo dobře šplhat,“vysvětlil majitel obchodu s lezeckou technikou Marek Šmerda. Pro lezení je nutná i pevná obuv s jemnou podrážkou, ve které se dobře vystupuje po stromě a která se zároveň nezasekne mezi větvemi.

„Základní vybavení vyjde na padesát tisíc korun, ale když už chce stromoleze­c pracovat kvalitně a komplexně, může si dokoupit další věci. Pak se cena vyšplhá na stovky tisíc,“řekl Šmerda a dodal, že jde o preference každého stromolezc­e.

 ?? Foto: 2x Michal Kamaryt, ČTK ?? Udržet se Pohyb v koruně stromu je velmi náročný i pro arboristu. Potřebuje k němu proto speciální výbavu.
Foto: 2x Michal Kamaryt, ČTK Udržet se Pohyb v koruně stromu je velmi náročný i pro arboristu. Potřebuje k němu proto speciální výbavu.
 ??  ?? Bezpečí Arboristé museli při soutěži v koruně stromu předvést bezpečnou práci.
Bezpečí Arboristé museli při soutěži v koruně stromu předvést bezpečnou práci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia