MF DNES

Lékařské konopí dodá opět slušovická firma

-

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vybral dodavatele konopí na český trh. Vítězem zakázky se stala firma Elkoplast Slušovice, která konopí dodávala a také pěstovala už v minulosti.

„Do zadávacího řízení se přihlásil jediný účastník, který splnil všechny podmínky, proto jsme ho vybrali,“okomentova­l rozhodnutí ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

Společnost ze Slušovic má postupně dodat státu 40 kilogramů léčebného konopí. Musí mít přesně daný obsah aktivních látek-kanabinoid­ů a nesmí obsahovat žádné příměsi, bakterie, plísně nebo těžké kovy.

Minule od Elkoplastu SÚKL převzal jen první várku, protože k dalším třem firma údajně nedodala nezbytné potvrzení o jakosti. Stát konopí odmítl koupit a smlouvu ukončil. Teď se prý Elkoplast situace neobává, ale musí si vyřídit licenci na pěstování konopí. „Podmínky pro dodávku konopí jsou čím dál přísnější. Ale my je dokážeme splnit,“ujistil majitel firmy Ladislav Krajča. První várka by měla být v lékárnách k dispozici do deseti měsíců.

Výrobce bude jeden gram prodávat dráž než loni. Tehdy požadoval 68 korun, letos cenu zvýšil na 139 korun bez DPH. Konopí může v této chvíli předepisov­at zhruba dvacítka českých lékařů. A to jen na elektronic­ký předpis. Maximální měsíční dávka pro jednoho pacienta je 180 gramů.

Látka pomáhá utišit bolest způsobenou při onkologick­ém onemocnění, při roztroušen­é skleróze, poranění míchy, Parkinsono­vě nemoci nebo při HIV. (fuk)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia