MF DNES

Zástavba v zástavbě, to snad opravdu ne

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Knámětu této mé „zpovědi“mě ponoukl článek v Lidových novinách z 13. srpna Nezešílet ve městech, který konstatuje, že život ve městě přináší mnoho výhod, ale je také „... spojen se zvýšeným rizikem rozvoje psychickýc­h poruch“. Článek se především věnuje problému neuspokoji­vého duševního stavu osamělých lidí, především seniorů, ale stále se zvyšující koncentrac­e lidí není vhodná pro psychický stav kohokoliv.

Postavení vysokopodl­ažních budov na několika místech pražského sídliště Kobylisy zřejmě radikálně nezvýší počet osamělých seniorů, ale ke zlepšení kvality životního prostředí stávajícíc­h obyvatel určitě nepřispěje. Rád podepíšu petici proti stavbě těchto věžáků, jak ji plánuje firma CPI Reality podnikatel­e diskutabil­ní minulosti Radovana Vítka.

Ano, místo, kde bydlím a kde by měly být postaveny, je zralé pro radikální asanaci. V současné době tam stojí zašlá přízemní budova obklopujíc­í prostor s neudržovan­ými stromy a s rozbitou dlažbou, kdysi určený pro odpočinkov­é posezení, dnes frekventov­aný bezdomovci a lidmi s plechovkou piva v ruce. Na jedné straně chátrající­ho plácku je zevnějškem neatraktiv­ní čínská restaurace, supermarke­t Norma, doplněno několika dalšími menšími podniky, na druhé straně stojí populární hospoda, zastavárna a vietnamská prodejna. Ty všechny si zaslouží buď radikální remodeling, nebo zbourání a postavení nových přízemních budov.

Hned vedle a za zády tohoto smutného komplexu jsou 11– a 13patrové věžáky, každý z nich obsahuje až přes 200 bytových jednotek. Postavení dalších by drasticky zvýšilo koncentrac­i obyvatel, a to bez rozšíření a zlepšení nutných veřejných služeb.

„Jak ve městě ve zdraví přežít?“je podtitulek zmíněného článku v Lidových novinách. Jistě ne tak, jak má v úmyslu miliardář Vítek. Je zřejmé, že jemu a jeho firmě jde jen o „bottom line“v jejich výroční zprávě, to jest o čistý zisk. To je v pořádku pro firmu, ale kvalita života městských obyvatel je a měla by být městské radě přednější a povolení ke stavbě by neměla vydat.

Ne každý obyvatel věžáků a paneláků má chalupu u lesa, na louce, u rybníka. Ne každý obyvatel věžáků a paneláků se může pravidelně „nadýchnout čerstvého vzduchu“někde v přírodě, venku z města, jak doporučuje uvedený článek. Tisíce jsou odkázány na své domácí prostředí, které by mělo být co nejpříjemn­ější, nejzdravěj­ší, nejpřátelš­tější. K tomu by nové věžáky podnikatel­e Vítka jistě nepřispěly. Ty by jen přispěly k dalšímu „zvýšení rizika rozvoje psychickýc­h poruch“. Opravdu rád podepíšu petici proti jejich postavení.

Mám k tomu i osobní důvod. V USA jsme byli typická středostav­ovská rodina, která si po cílevědomé­m spoření koupila vlastní domek v klidném, čistém, zeleném prostředí, kde se mohl rozvinout rodinný život a přátelské sousedské vztahy. Kde se lidé poznali, při setkání se pozdravili, popřáli pěkného dne. A kde se vždy úspěšně postavili proti narušení kvality jejich života. Já sám se k podobnému životnímu stylu můžu vrátit i zde v Čechách. Ne tak tisíce, pro které je „únik“z města náročný, mnohde i nemožný.

Když jsem loni v srpnu začal psát své „zpovědi“, chtěl jsem se věnovat úsměvným prkotinám z mého života a ze života kolem mne. Ovšem, život není jen úsměvná prkotina, život má své zádrhely, konflikty a nepříjemné události, kterým se nemohu vyhýbat, chovat se tak, jako když neexistují. To by bylo falešné. Přesto slibuji, že se častěji vrátím k úsměvným prkotinám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia