MF DNES

„Trucoslava“na Hradě asi bude. Ale o kus dál

-

Dokumentar­ista Petr Horký chtěl 9. září v Jižních zahradách Pražského hradu uspořádat podobnou party jako kancléř Vratislav Mynář. Nemohl se však s Hradem dohodnout na podmínkách.

Nakonec se zdá, že se večírek opravdu uskuteční.

Horký se rozhodl akci Mýdlo na Hradě zorganizov­at poté, co prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na kritiku Mynářovy oslavy v červnu v pořadu České televize 168 hodin uvedl, že na Pražském hradě může mít večírek každý.

Na její konání přispěly na crowdfundi­ngovém webu Startovač.cz stovky lidí. Pronájem hradních prostor činí 180 tisíc korun plus DPH, skupina do úterního rána vybrala téměř 900 tisíc. Účastníků mělo dorazit zhruba pět set.

Hrad však podle Horkého chtěl, aby se akce zúčastnilo maximálně 150 lidí namísto plánovanýc­h 400. Jako alternativ­u nabídl jiné prostory, ovšem v jiném termínu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček pro iDNES.cz uvedl, že Hrad akci povolil, ale pořadatel odmítl podmínky konání. Ty prý byly totožné jako u Mynářovy oslavy, které se účastnilo jen zhruba 150 hostů. Pro očekávaný počet 500 až 600 lidí podle něj prezidents­ká kancelář Horkému nabídla Královskou zahradu, kde loni v červnu slavil narozeniny prezidentů­v poradce Martin Nejedlý.

Podle informací serveru Info.cz Horký změnil postoj. „Rád bych využil nabídku zahrady mezi Míčovnou a Letohrádke­m královny Anny,“napsal Horký lidem, kteří přispěli na realizaci projektu. „Pokud by se tam vyskytly nějaké komplikace, hledal bych třetí, dostatečně důstojný prostor pro realizaci,“doplnil. (pma)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia