MF DNES

Elektrický výboj zabil krávy na pastvě

- — Pavel Svačina, Roman Šafhauser

Tři telata z jedné farmy na Benešovsku zemřela po zásahu elektrický­m proudem. Pásla se v tu chvíli na louce pod stožárem elektrické­ho vedení. Podle havarijní služby energetick­é firmy ČEZ může za zkrat poštolka.

„Havarijní služba, která k tomu přijela, nám řekla, že to způsobil pták, konkrétně asi poštolka. Sedla si na fázi a křídly zkrátila vzdálenost mezi fází a tělesem sloupu. Výboj tak mohl automatick­y přeskočit,“řekl majitel hospodářst­ví Josef Volšický. Po ČEZ chce odškodnění.

Zaměstnanc­i farmy se nyní na louku za zvířaty bojí vstupovat. Nad pozemky se kříží dvě vedení vysokého napětí a tamní lidé se obávají, že by se situace mohla opakovat.

Podle Volšického by ČEZ měl vedení lépe zabezpečit. Podal už kvůli tomu trestní oznámení na policii.

Soudní znalci, které oslovila MF DNES, potvrzují, že k podobné nehodě mohlo dojít. „Ze své praxe si pamatuji případ, kdy výboj proudu do sloupu elektrické­ho vedení zabil koně, který se pásl deset metrů od něj,“popsal soudní znalec František Popolanský.

Co se stalo, vyšetřují také specialist­é ČEZ. „První předpoklad­y směřují k takzvanému krokovému napětí, tedy že u telat došlo k propojení míst s různým potenciále­m,“

Podle ČEZ může za zkrat pták. Soudní znalci potvrzují, že je to možné. Lidé se bojí o život. Případ vyšetřuje policie

oznámila mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerov­á.

K této teorii se přiklání i soudní znalec Robert Bauer. „Při poruše uzemnění se kolem sloupu může vytvořit elektrický potenciál a hrozí vznik krokového napětí. Ve větším nebezpečí jsou hospodářsk­á zvířata, protože mají nohy dále od sebe než člověk. Rozdíl potenciálů je totiž vyšší,“dodal Bauer.

Podle zákona musí být všechny sloupy vysokého napětí do roku 2024 proti podobným nehodám zabezpečen­é. V současné době má ČEZ podle mluvčí zabezpečen­ých zhruba 40 procent sloupů.

 ?? Foto: Marie Volšická ?? Hrozba Mrtvá telata pod sloupem elektrické­ho vedení.
Foto: Marie Volšická Hrozba Mrtvá telata pod sloupem elektrické­ho vedení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia