MF DNES

Na Hrad chodím jako do hospody

-

zneuznanej socan – a měl mě oslovit,“přiznává, že původně čekal nabídku kandidovat ve volbách za Babišovo hnutí ANO. Místo toho bude nakonec zachraňova­t „hradní“Stranu práv občanů.

Zabořený v tmavomodré sedačce ve svém srubu na okraji vesničky Jíloviště u Prahy vykládá, jak se přihodilo, že ho o pomoc požádal prezident Miloš Zeman osobně, a jak se to chystá udělat. Známý zpěvák, dramatik, textař, výtvarník a především recesista má být takzvaným superlídre­m dřívějších Zemanovců.

„Cítil jsem to jako povinnost, Miloše bych nikdy neodmítl. Když jel Jan Lucembursk­ý jako slepej do bitvy, měl koně přivázanýh­o k rytířům. ceny. Ihned, profesioná­lně, 24 hodin denně. Tel: 6087092991­37501

Koupím obrazy, porcelán, hodinky, hodiny a veškeré starožitno­sti. T: 739907598 Já mám svýho koně přivázanýh­o k Milošovi,“pokračuje superlídr v triku a domácích kraťasech.

O Miloši Zemanovi, který jej předloni vyznamenal za zásluhy, mluví často. Jsou přátelé a Ringo Čech, aby to dokázal, vypráví, jak jej navštěvova­l už coby premiéra. „Chodíval jsem k němu na pravidelno­u čtvrtletní becherovku,“vytahuje se s tím, že tradici nenarušila ani nejvyšší ústavní funkce. „Já chodím na Hrad jako za roh do hospody.“

S hlavou státu prý často vedou debaty o životě. „Já mu třeba vyprávěl o ženských, Miloš vždycky koukal, protože nemá žádný zkušenosti, je to věrnej člověk,“líčí Čech a zadívá se na zahradu s bazénem.

První, co by rád změnil, je název strany, SPO chce nahradit původním dodatkem Zemanovci. „SPO nikdo nezná, a když už ano, bude si to plést s Okamurou,“vysvětluje. „Spojuje nás láska k Milošovi. Dneska v té straně zůstali jen ti nejvěrnějš­í,“dodává.

MigrAnt v supermArke­tu

Prezident ho prý ke kandidatuř­e nemusel přesvědčov­at dlouho. Čech si myslí, že straně přidá jedno a půl procenta. „Ty teď budou Andrejovi chybět,“vtipkuje.

K Babišovi se vrátí ještě jednou. To když odhaduje, jak budou vypadat následujíc­í roky v Evropě. Podle jeho vize zaplaví starý kontinent imigranti. „Moje doba přijde teprve příští volby. To bude mazec. Teď budou čtyři roky takový jalový,“zamyslí se. „Za čtyři roky už bude mít Andrej odsezeno...“prohodí v narážce na vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo.

Aby to však nevypadalo, že svůj vstup do politiky bere jako komedii, spatra začne vymýšlet svůj volební program. Musí to být jasná, úderná a zapamatova­telná hesla. „Třeba jako: Češi volí Miloše, ne suchara Drahoše,“říká. „Miloš se tomu smál, ale řekl, že takovej slogan není pro prezidenta vhodnej.“

Blíže k programu, který právě spontánně vzniká: „Zaprvý bych zavedl všeobecnou brannou povinnost na půl roku. Aby se lidé naučili střílet, protože z armády je tady torzo a ozbrojený máme jen myslivce. Zadruhý soběstačný zemědělstv­í, zatřetí bych zrušil všechny neziskovky mimo těch, co pracují ve zdravotnic­tví nebo s dětmi. Jsou to vyhozený peníze, to nejsou neziskovky, ale ziskovky. A začtvrtý bych zvýšil příplatky na děti za třetí a čtvrtý dítě, za to bych dával vysoký částky. Tím bych motivoval Čechy, aby měli děti,“sype ze sebe František Ringo Čech.

„Ahoj dědo! Ahoj dědo!“zazvoní mu do rozhovoru telefon. Melodie nemá signalizov­at, že volají vnoučata, telefon tak zvoní vždycky.

Ringo Čech se mezitím plynule rozčiluje nad migrací. Občas si uleví sprostým slovem. „Invaze bude tak masivní, že se neobejde bez násilí. Když přijde migrant do supermarke­tu a vidí všechny ty krásný věci, bude je chtít taky. I ty blondýny, který tam chodí. A tak si to všechno vezme. Bude chtít to, co máme my, a bude to chtít hned,“uvažuje.

Zamyslí se a bez bližšího vysvětlení dodá, že migranty prý budou vyhánět z Evropy Rusové. „Kozáci budou napájet své koně u Vltavy. Jen doufám, že tu nezůstanou.“

LAfAtA v čele SlAvie

Kampaň si chce celou udělat sám. Lidem chce posílat jednoduché vzkazy přes noviny či weby. Na hesla je prý machr. „Vezměte si, jaký hovadiny se objevujou. Třeba: Průjezdná Praha. No to bych chtěl vidět!“

Kdyby byla politika na Ringovi, byl by prý daleko tvrdší než dnešní politici. Ve všem. „Z militantní­ho demokrata jsem se stal kryptomona­rchistou,“říká. „Jsem pro vládu silný ruky,“vysvětlí. Ostatním politikům vytýká, že se prý bojí o lidech mluvit upřímně. „Aby někoho neurazili. Ale Miloš, ten všechno nazývá pravými jmény a je mu to vyčítáno. Zlodějovi říká zloděj, sviňákovi svině, polokurvě polokurva,“řekne.

Z politiků se mu nejméně zamlouvá primátorka Prahy Adriana Krnáčová. „Ta nemůže být primátorko­u. To je, jako kdyby Lafata byl v čele Slavie,“říká. Z úst zapřisáhlé­ho slávisty, který se s ostatními zdraví sloganem „Smrt Spartě!“zní to přirovnání hodně výmluvně. David Lafata je sparťanský fotbalista.

U sportu Čech zůstává i tehdy, když má své hodnocení Krnáčové vysvětlit. „Není razantní, nemá tah na branku,“vysvětluje.

Hlavní město zmíní, i když vysvětluje, jak lidi přesvědčí, aby mu dali ve volbách hlas. „Když chceš získat hlasy, vem motorovou pilu a uřízni tu padesátku v Chuchli,“říká. Omezení rychlosti v úseku, kterým několikrát týdně projíždí, považuje za „buzeraci a akt šílence“. V minulosti značku ignoroval. „A už čtyřikrát jsem přispěl sboru. Teď už si dávám pozor. Kluci, to mě vždycky tak nasere, když tudy jedu,“zlobí se.

Před volbami nechce shlížet z plakátů na každém rohu, aby se lidem nezprotivi­l. Ani města nechce objíždět a pořádat v nich mítinky. „Na náměstí nikoho nezískáš,“říká. „Tam přijde 90 procent tvých příznivců, který už přesvědčov­at nemusíš, a deset procent těch, kteří po tobě budou házet vajíčka,“zmiňuje zkušenost svého přítele Miloše Zemana.

Vášnivý a vysoce produktivn­í malíř František Ringo Čech žije ve srubu v Jílovišti zhruba dvacet let a za tu dobu pokryl všechny stěny obrazy. Některé nesou i výslovné sdělení.

„Čím víc poznávám lidi, tím víc mám ráda zvířata,“říká kyprá žena obklopena psy a kočkami na jednom z nich. Na dalším obrazu sedí tři politici, vedle se muž v typické napoleonsk­é uniformě vrhá na nahou ženu se svatozáří.

„Vědí dnes mladí, co je Jalta?“ukazuje Čech na první obraz. Pak se otočí k vedlejšímu. „O Napoleonov­i na sv. Heleně ale slyšel každý.“

Na stojanu má rozdělaný poslední obraz: Pohřeb demokracie. Postavy kolem hrobu prý nemají znázorňova­t konkrétní politiky. „Na náhrobek jsem chtěl napsat: Zmrdi, kurvy, zrádci…, ale nakonec ho asi nechám prázdnej, ať si každej domyslí, co chce,“říká.

Vidí tedy svou šanci vrátit se do politiky reálně? „Jak to dopadne, ví jen bůh. Nicméně, napadlo by vás, kluci, že padne Sovětskej svaz?“loučí se.

Když jel Jan Lucembursk­ý jako slepej do bitvy, měl koně přivázanýh­o k rytířům. Já mám koně přivázanýh­o k Milošovi. Já Milošovi třeba vyprávěl o ženských, Miloš vždycky koukal, protože nemá žádný zkušenosti, je to věrnej člověk. Lidé by se měli naučit střílet. Z armády je torzo a ozbrojený máme jen myslivce. Moje doba přijde o příštích volbách. Teď budou čtyři roky takový jalový. Za čtyři roky už bude mít Andrej odsezeno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia