MF DNES

Soudkyně si vymyslela rozhodnutí

- — Jana Pšeničková

Soudkyně Okresního soudu v Liberci Lenka Zhoufová chybovala. Propásla termín, kdy měla rozhodnout o prodloužen­í vazby. Na svobodu se tak dostal muž obžalovaný z výroby drog. Když na to přišla, své rozhodnutí antedatova­la. Za kárné provinění už ji potrestal Nejvyšší správní soud. Podle něj porušila povinnosti soudce, narušila důstojnost své funkce a ohrozila důvěru v nezávislé, nestranné, odborné a spravedliv­é rozhodován­í soudů. Žena tak přišla na rok o 25 procent svého platu.

Před senátem svou vinu přiznala. Hájila se však tím, že při nástupu na soud převzala velký objem spisů a snažila se tudíž co nejvíce vytěžovat jednací dny.

Vedla si diář, do kterého si zapisovala poznámky k jednáním, a v případě hlavního líčení výrobce a dealera drog měla poznámku, že musí rozhodnout i o vazbě. Vzhledem k tomu, že šlo o rozsáhlou drogovou kauzu, naplánoval­a si i den, na který líčení odročí. „Pravděpodo­bně proto se již při hlavním líčení nepodívala do diáře na poznámku o vazbě. Byla však přesvědčen­a, že důvody vazby stále trvají, stejně jako celý senát,“píše se v usnesení.

Na to, že o vazbě nerozhodla v termínu, ji přivedl telefonát obhájkyně. Soudkyně přiznává, že v tu chvíli zpanikařil­a a jako nejlepší řešení jí přišlo rozhodnout zpětně s tím, že vazbu stejně chtěla prodloužit. Proti tomu ale podala obhájkyně obžalované­ho stížnost a na jejím základě Krajský soud v Ústí nad Labem prodloužen­í vazby okamžitě zrušil a dealera propustil na svobodu.

Do případu se navíc vložili policisté i Národní centrála proti organizova­nému zločinu. Okresní soud v Litoměřicí­ch pak dal příkaz k domovní prohlídce i k prohlídce kanceláře soudkyně. A policisté zvažují další kroky.

Takový postup připadá Ivaně Šoljakové, předsedkyn­i Okresního soudu v Liberci, jako nestandard­ní. „V poslední době přibývá situací, kdy do těchhle věcí jde policie, zřejmě i na pokyn státních zástupců, takhle důrazným způsobem. Přitom to nebylo potřeba, kolegyně spolupraco­vala, informace jsem byla připravena předat policistům i já. Případ se dal řešit jinou a mnohem méně drastickou metodou,“podotkla. Nicméně i ona tvrdí, že reakce mladé soudkyně byla špatná.

Její pochybení přičítá i nezkušenos­ti. V době, kdy k případu došlo, totiž byla ve funkci jen rok. „Soudci hlavně na severu Čech jsou historicky zavaleni spisy a nestíhají. Problém je i v tom, že jsou to často mladé kolegyně, které se střídají na mateřské a rodičovské dovolené. Teď aktuálně jsou takto doma dvě a třetí je na neschopenc­e a do porodu už se zřejmě zpátky nevrátí,“upozornila předsedkyn­ě soudu.

„Soudci na severu Čech jsou zavaleni spisy, nestíhají. A problém je i to, že se mladé kolegyně často střídají na mateřské dovolené.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia