MF DNES

Macron vyráží do boje kvůli platům

-

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron dnes vyráží na cestu po střední a východní Evropě. Chce přesvědčit své protějšky ke zpřísnění evropské směrnice týkající se zaměstnanc­ů, které firmy vysílají pracovat na Západ, a bojovat tak se sociálním a mzdovým dumpingem v EU, píše deník Le Figaro. První zastávka se dnes koná v Rakousku, kde se setká s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a slovenským premiérem Robertem Ficem. Následovat bude návštěva Rumunska a Bulharska.

S představit­eli Maďarska a Polska se nesejde. Macronův slib, že zpřísní zákony týkající se tzv. detašovaný­ch pracovníků, vyvolal obavy firem ze střední a východní Evropy, které vysílají své lidi do zahraničí zejména v sektoru stavebnict­ví, ale i v zemědělstv­í a dopravě.

Francie již poslala do Bruselu sérii návrhů, které mají nejen podstatně zmírnit rozdíl mezi mzdami obvyklými v příslušné zemi a nižšími odměnami z jiných států, ale i zajistit dohled nad jejich dodržování­m. Opatření je namířeno proti východoevr­opským firmám, které detašovaný­m pracovníků­m platí mnohem méně než na Západě.

Němci nepomůžou

Vzhledem k tomu, že řada evropských lídrů k návrhům přistupuje skepticky, bude Macron představit­ele vlád střední a východní Evropy zřejmě muset přesvědčov­at sám, píše Le Figaro. Reforma není pro německou kancléřku Angelu Merkelovou v současné chvíli prioritou. S Macronem v zásadě souhlasí, ale nechce, aby se dostala do přílišné konfrontac­e se zeměmi východní a střední Evropy, se kterými má Německo nyní už tak poněkud napjaté vztahy.

Kromě zemí visegrádsk­é čtyřky se bude Macron snažit přesvědčit i další státy v regionu ke zpřísnění legislativ­y. Očekává se, že Estonsko, které v současné chvíli EU předsedá, přijde v září s návrhem, který by představov­al kompromis. Estonské předsednic­tví však vystřídá Bulharsko, které má k tématu odmítavějš­í postoj. Pokud se Macronovi do té doby východní lídry nepodaří přesvědčit, další jednání budou zřejmě náročnější. (ČTK)

 ?? Foto: AP ?? Emanuel Macron vyráží vyjednávat do východní Evropy.
Foto: AP Emanuel Macron vyráží vyjednávat do východní Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia