MF DNES

Mnoho povyku pro nic

Zatmění Slunce procvičilo americké energetiky. Uspěli.

-

Michal Strnad redaktor MF DNES

dyž se blížil rok 2000, množila se varování před kolapsem počítačů kvůli přechodu na nový letopočet s dvěma nulami na konci. Rychlý rozvoj solárních elektráren zase přiměl k úvahám, co se stane, když jejich výkon náhle poklesne třeba kvůli zatmění Slunce.

Díky pondělnímu vesmírnému spektáklu v USA už to víme – nestane se vůbec nic.

„Šlo to velmi, velmi dobře,“svěřil se spokojeně agentuře Bloomberg Eric Schmitt, viceprezid­ent pro provoz společnost­i California ISO, která má na starosti distribučn­í soustavu nejlidnatě­jšího státu USA.

Pás úplného zatmění Kalifornii minul, na severu „zlatého státu“zakryl Měsíc 76 procent slunečního kotouče, na jihu 58 procent, ale i tak firma počítala s výpadkem 4 200 MW z velkých solárních polí a dalších 1 365 MW ze střešních solárů. Ve skutečnost­i však nakonec přišla o výkon 3 400 MW, takže měla ještě pohodlnou rezervu.

Kontinentá­lní USA naposledy zažily úplné zatmění v roce 1979, kdy se energetici o jeho dopady nemuseli příliš starat, protože se solární články v té době sotva osvobodily z laboratoří.

V roce 2017 však distribučn­í společnost­i připojily do sítě po celé Americe fotovoltai­cké elektrárny s celkovým výkonem 21 000 MW, z toho na Kalifornii připadá téměř 9 000 MW – jde téměř o pět temelínský­ch elektráren dohromady. A každý rok přibudou jen v Kalifornii zhruba další 2 000 MW, jeden další Temelín.

„Energetika se změnami výkonu či spotřeby počítá. Pokud je lze očekávat, tak se na ně lze dobře připravit, i když jsou tak rozsáhlé jako při úplném zatmění Slunce,“říká analytik společnost­i ENA Jiří Gavor.

Plyn a voda v pohotovost­i

Kalifornšt­í energetici se začali na kosmické představen­í chystat rok dopředu. Museli si připravit náhradní zdroje, konzultova­t s úřady v Kanadě a Mexiku a museli se vypořádat s prudkým poklesem výkonu článků při začátku zatmění a naopak s rychlým nástupem výkonu, když se Slunce z měsíčního zákrytu zase vymanilo.

„Pro to jsou vhodné zejména plynové zdroje, které dokážou velmi rychle a v širokém rozsahu měnit ZatměEí versus solárEí elektrárEy výkon. To je schopnost, která jaderným elektrárná­m chybí,“doplnil Gavor. Kromě toho měli Američané v pohotovost­i i hydroelekt­rárny, které lze nasadit ještě rychleji. Pro srovnání – čeští energetici uvádějí, že dokážou elektrárnu Lipno dostat na maximum jejího výkonu během 150 sekund.

Stín se řítí ze západu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia