MF DNES

Splachujte dešťovkou. Zdražíme vodu

-

leželo v území úplného zatmění. Tisíce dalších pracovaly jen částečně.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) bude doporučova­t Státnímu fondu životního prostředí, aby v novém kole dotačního programu Dešťovka v případě využívání dešťové vody pro splachován­í na záchodě byly nutné smlouvy mezi příjemci dotace a provozovat­elem kanalizace.

Provozovat­el vodohospod­ářské infrastruk­tury by pak měl chtít po příjemci buď o čtvrtinu vyšší stočné, nebo nainstalov­ání měřáku na odpadní vodu. Oznámili to včera zástupci SOVAK. Dříve hovořili i o možnosti plošného zvyšování stočného. „Pakliže by se (dešťová voda) používala na splachován­í, tak se využije, následně se stane odpadní vodou a podléhá zpoplatněn­í,“řekl včera ředitel sdružení Oldřich Vlasák.Ve druhém kole Dešťovky, kde je možné čerpat peníze jak na instalaci systémů na splachován­í dešťovou vodou, tak na využívání dešťové vody na zalévání rostlin, bude v září 240 milionů korun. Lidé budou moci získat až polovinu vynaložený­ch nákladů na systémy, nejvíce však 105 tisíc korun.

Průměrná výše stočného byla loni podle Českého statistick­ého úřadu bez DPH 32,1 Kč za metr krychlový. Nejlevnějš­í měřák na stočné stojí 1 500 korun. Možností by bylo také využití tzv. směrných čísel, zejména u domácností, které nemají měřenou spotřebu vody. Ministerst­vo životního prostředí spustilo první pilotní výzvu v dotačním programu Dešťovka letos v květnu, kdy přerozděli­lo 110 milionů korun. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia