MF DNES

Barcelona: stačí jeden imám a neštěstí je hotovo

Útoky v Barceloně a dalším katalánské­m městě Cambrils odkryly slabiny v odhalování podobných činů. Otázka je, nakolik jim lze bránit, když se radikaliza­ce islamistů stala otázkou měsíců.

- TomÁš Lébr redAktor MF DNES

Až do minulého týdne mělo Španělsko pověst země, která se dokáže nadmíru úspěšně vyrovnávat s hrozbou teroristic­kých útoků islamistů. Dosavadní vyšetřován­í teroru z minulého týdne tuto pověst řádně narušilo.

Nejde o to, že až po čtyřech dnech policie (a to díky náhodnému tipu) v pondělí dopadla a zastřelila Juníse abú Jakúba. Ten podle všeho držel prst na spoušti – neboli řídil dodávku, která na bulváru La Rambla v Barceloně zabila zatím 15 lidí (další jsou v kritickém stavu). Spíš se řeší, jak mohla vcelku v pohodě fungovat teroristic­ká buňka, která měla docela hodně členů a plány, které překonávaj­í to, co se nakonec skutečně podařilo.

Podle dosavadníc­h informací bylo ve skupině plánující teroristic­ké útoky 12 lidí. A jejím šéfem zdaleka nebyl řidič smrtící dodávky, ale dnes třiačtyřic­etiletý imám Abdelbaki Es Satty. Muslimský duchovní pocházejíc­í z Maroka, který působil od roku 2015 ve městě Ripoll severně od Barcelony. Muž, který byl podle španělskýc­h médií ještě předtím dvakrát (v letech 2010 a 2014) uvězněn, mimo jiné za obchodován­í s drogami. Podle jednoho z rozsudků měl být následně vypovězen ze země. Uspěl však s odvoláním a ve Španělsku mohl zůstat.

Během věznění, které mu skončilo v dubnu 2014, se prý kontaktova­l s Rachidem Aglifem. Ten si odpykává osmnáctile­tý trest za účast na útocích na příměstské vlaky v Madridu, při nichž v roce 2004 zemřelo 191 lidí. Jakto, že imámova minulost v očích španělské policie tak prošla?

A asi nejde jen o Španěly – belgické město Vilvoorde, odkud mimochodem odjelo mnoho muslimů bojovat do Sýrie, nyní potvrdilo, že tam loni Es Satty několik měsíců pobýval a neúspěšně se ucházel o práci imáma v místní mešitě. Je možné, že pokud by se tam uchytil, pracoval by na jiném plánu než barcelonsk­ém – například na teroru v sídle Evropské unie v Bruselu.

Jeho tehdejší plány už se dozvědět nelze. Podle belgické policie zemřel den před útokem v Barceloně ve městě Alcanar při explozi domu, kde se původně chystaly výbušniny pro ještě ambiciozně­jší akce – například pro vyhození proslulé barcelonsk­é katedrály Sagrada Familia do povětří.

A jak to, že v hledáčku policie neuvázli imámovi komplicové? Podobně jako už dříve při podobných útocích naznačují výpovědi jejich blízkých a známých, že se radikalizo­vali proklatě rychle.

Například 22letý Junís abú Jakúb, další Maročan, který v Barceloně kličkoval s autem po pěší zóně s cílem zabít co nejvíc lidí. Ještě nedávno se prý nevyhýbal popíjení v nočních podnicích a jeho prvním snem poté, co si začal vydělávat, bylo koupit si drahé auto. Ale takřka ze dne na den se to změnilo. „Ještě loni byl Junís normální. Ale když přijel letos, ani nechtěl podat ruku,“citovala agentura Reuters jeho marockou sestřenici. Podle ní si popsal stěny v bytě verši z Koránu.

Takovými „normálními mladíky“byli podle svědků původně i další členové teroristic­ké buňky. Než se setkali s imámem, který byl málem vypovězen. To si španělská justice za rámeček nedá.

Ještě loni byl Junís normální. Ale když přijel letos, ani nechtěl podat ruku. Sestřenice mladíka, který zabíjel dodávkou na pěší zóně v Barceloně

 ?? Foto: AP ?? Teroristé u soudu Před soud v Madridu včera předstoupi­li čtyři zadržení v souvislost­i s útoky v Barceloně. Policisté je podezřívaj­í, že byli součástí teroristic­ké sítě.
Foto: AP Teroristé u soudu Před soud v Madridu včera předstoupi­li čtyři zadržení v souvislost­i s útoky v Barceloně. Policisté je podezřívaj­í, že byli součástí teroristic­ké sítě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia