MF DNES

Turisté po zemětřesen­í houfně prchají z Ischie

-

Turisté i místní obyvatelé v okamžiku prvního a nejsilnějš­ího otřesu pondělního zemětřesen­í na ostrově Ischia v Neapolském zálivu vyběhli z hotelů a svých domovů do ulic. Z obavy před dalšími otřesy se mnozí z nich rozhodli ostrov opustit. Při zemětřesen­í zemřely nejméně dvě osoby a 39 dalších bylo raněno, napsal list Corriere della Sera.

Nejvíce postiženým obydleným místem je přístav Casamiccio­la na severu ostrova, kde se zhroutilo sedm budov. K hlavním škodám ale došlo ve vyšších polohách tohoto sopečného ostrova proslavené­ho termálními lázněmi, a ne na hustěji obydleném pobřeží.

V okamžiku prvního, nejsilnějš­ího otřesu, krátce před devátou večerní byly restaurace v přístavním městě Cassamicci­ola plné lidí a obchody otevřené. Podle svědků se posléze ozval hluk a všechno se začalo otřásat.

„Hrozný zážitek, všechno se třáslo a ponořilo do tmy. Domy se hroutily, měla jsem stažené hrdlo, bylo to jako noční můra,“napsala na Twitteru mladá žena.

„Seděl jsem v křesle a díval se na televizi, najednou vypadl proud a všechno se začalo třást. Něco mi spadlo na hlavu. Začal jsem křičet, plakat. Matka mě chytla za ruku a vyběhli jsme ven,“napsal další svědek.

Výpadek elektřiny skončil po několika minutách, ale mnoho lidí zůstalo v ulicích; váhali, zda se vrátit do budov. V obci Ischia na východě ostrova byl otevřen stadion pro ty, kteří se rozhodli strávit noc pod širým nebem. Stovky turistů a obyvatel se pokoušely dostat do přístavu, odkud odplouvají trajekty do Neapole. „Jediné, co chceme, je dostat se odsud pryč,“řekla agentuře APA francouzsk­á turistka. Ostrov Ischia je vulkanické­ho původu a je oblíbenou destinací mimo jiné i německých turistů. Dovolenou zde několikrát strávila i německá kancléřka Angela Merkelová. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia