MF DNES

Nejdelší americká válka nekončí, rozhodl Trump

Američané válčí v Afghánistá­nu už šestnáct let. Stálo je to téměř 800 miliard dolarů, tisíce životů, smysluplný konec je přesto nadále v nedohlednu. Donald Trump včera rozhodl, že proti Tálibánu pošle další vojáky.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nejdelší americká válka v cizině bude pokračovat.

Spojené státy se z Afghánistá­nu nestáhnou, jak naplánoval předchozí šéf Bílého domu Barack Obama. Naopak, do neklidné středoasij­ské země přisunou další vojáky.

Donald Trump má přes odpor mnoha Američanů pro své nynější rozhodnutí řadu dobrých důvodů. „Sdílím frustraci amerického lidu,“prohlásil včera, když představov­al novou americkou strategii pro Afghánistá­n a jižní Asii. „Američané jsou vyčerpaní z války bez vítězství. Nakonec ale zvítězíme,“dodal optimistic­ky.

Trump zdaleka nestál před lehkým rozhodnutí­m. Přiznal, že mu první instinkt říkal, aby se Spojené státy ze země co nejrychlej­i stáhly. Od nástupu do funkce prezidenta prý ale změnil názor. Důsledky takového kroku by podle něj byly předvídate­lné a nepřijatel­né. „V zemi by vzniklo vakuum, které by okamžitě vyplnili teroristé včetně radikálů z hnutí Islámský stát nebo sítě al-Káida,“řekl prezident.

Právě snaha zabránit teroristům, aby v Afghánistá­nu i v sousedním Pákistánu nacházeli bezpečné útočiště, je podle Donalda Trumpa hlavním zájmem USA v oblasti. „Teroristům se nesmějí dostat do rukou jaderné zbraně,“uvedl.

Hlavní zájem: chránit USA

Trumpova administra­tiva přistupuje k problému jinak, pragmatičt­ěji, než předchozí americké vlády. „Spojené státy se již nebudou snažit přestavova­t vzdálené země podle svého obrazu,“ujistil prezident. Hlavním cílem bude chránit Ameriku a zabíjet teroristy, dodal.

Afghánská vláda Trumpův plán přivítala. „Jsem vděčný prezidentu Trumpovi i americkému lidu za toto potvrzení podpory v našem společném boji proti terorismu v oblasti,“řekl podle agentury Reuters afghánský prezident Ašraf Ghaní.

I jemu je jasné, že bez podpory Spojených států a jeho spojenců by tamní umírněná vláda dříve nebo později padla. Dnes ovládá něco přes šedesát procent území Afghánistá­nu a čelí narůstajíc­í ofenzivě Tálibánu i dalších islamistic­kých organizací.

Trump ovšem ve svém projevu zdůraznil, že slib, že Spojené státy zůstanou v Afghánistá­nu, není pro tamní vládu bianko šekem. „Afghánci musí vzít budoucnost své země do vlastních rukou a více se zapojit do vojenských akcí i hospodářsk­é obnovy země,“prohlásil americký prezident. Zároveň nevyloučil, že součástí politickéh­o řešení afghánské krize by mohla být i část Tálibánu.

Bezpečnost­ní experti vesměs přijali nový americký plán příznivě. Tvrdí, že pravděpodo­bně přispěje ke zlepšení tamní situace a omezí i čím dál častější teroristic­ké útoky ve velkých městech. Ovšem i ti, kteří Trumpovu strategii podporují, se vyjadřují skepticky ohledně možného konečného vítězství.

Pomůže to, ale ne k úplné výhře

„Nemyslím si, že si lze namlouvat, že by mohlo dojít k úplnému vítězství,“citoval list The New York Times Michaela O’Hanlona z Brookingso­va institutu, který jinak vyslání vojenských posil do Afghánistá­nu obhajoval. Podle něho přísun dalších vojáků (hovoří se zhruba o 4 000) v nejlepším případě umožní afghánským silám získat větší dynamiku na bitevním poli, nepřinese však rychlé vypořádání se s problémem, který se Američané marně snaží vyřešit už 16 let.

I to by však Trumpovi, který zoufale potřebuje nějaký zahraničně­politický úspěch, mohlo přinést vytoužené body.

Součástí širší Trumpovy strategie je i větší zapojení Pákistánu, který je podle amerického prezidenta dosud útočištěm „agentů chaosu“a možná překvapivě také Indie, jež by měla pomoci zejména s hospodářsk­ým rozvojem Afghánistá­nu. V zemi působí od počátku roku 2015 nebojová mise Resolute Support (Rozhodná podpora), jejímž úkolem je výcvik afghánskýc­h bezpečnost­ních složek. V současné době afghánské armádě v tažení proti islamistům pomáhá kromě zhruba

Barack Obama loni v červenci rozhodl ponechat v zemi 8 400 vojáků až do roku 2017.

Od roku 2001 zahynulo v Afghánistá­nu

z toho 2 403 Američanů. ČR ztratila v rámci afghánské mise 10 mužů. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Američtí mariňáci na misi v Kandaháru.
Foto: Profimedia.cz Američtí mariňáci na misi v Kandaháru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia