MF DNES

Další tunely pod Prahou – pro vlaky

Plán umístí tratě pod pražské sklepy a zastávky do centra města

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Metropoli již křižuje několik tunelů – od komplexu Blanka po trojici linek metra. Pod zemí má vést i východní část Městského okruhu a začíná se s přípravou metra D. To ale není vše. Takřka jistě budou muset železničář­i nechat v příštích desetiletí­ch pod Prahou vyrazit i tunel pro vlaky.

O plánu s názvem Nové spojení II se hovoří již řadu let, zatím ale spíše v náznacích. Jak však český stát stále více tlačí na výstavbu železniční­ch rychlodrah mířících k Praze ze čtyř světových stran, nabývá na důležitost­i i tento projekt. Již v září tak budou pražští zastupitel­é hlasovat o změně územního plánu, která je pro jeho výstavbu nezbytná.

Před metropolí totiž stojí zásadní problém. Už dnes je zdejší železniční síť přetížená a rychlodráh­y plánované ministerst­vem dopravy do ní přivedou stovky nových vlaků. První z drah ve směru na Drážďany chce stát stavět od roku 2035. Následovat mají další ve směru na Brno, Plzeň a Hradec Králové.

Pražská železnice nestíhá

Jenže další vlaky se už na dnešní a stále oblíbenějš­í pražské tratě nevejdou. Jen pro představu, v roce 2000 přepravila železnice v rámci integrovan­é dopravy 77 tisíc cestujícíc­h denně, loni už jich ale bylo 120 827. Největší problém je v centru města. Zatímco na okraji se dá uvažovat o rozšíření tratí, ve středu Prahy tomu brání historická zástavba.

Pod městem se tak mají táhnout tunely o délce závislé na zvažované variantě. Nejkratší (vyznačená na mapě níže), se kterou počítá připravova­ný Metropolit­ní plán a kterou budou schvalovat zastupitel­é, zahrnuje 9,7 kilometru tunelů. Nejdelší, která by tunel protáhla za Žižkov, zahrnuje třináct kilometrů.

„Lidé budou mít k linkám metra ještě jedno podzemní spojení, kde se budou koncentrov­at všechny regionální vlaky od Berouna, Roudnice nad Labem, Kolína i Benešova,“říká Filip Drápal, mluvčí organizáto­ra dopravy ROPID. Díky tomu podle něj budou v centru vlaky jezdit v podobném intervalu jako metro. Stejné řešení ostatně využívají i další metropole jako Frankfurt, Mnichov, Londýn či nově Curych. Nám. Bratří Synků (ty by měly vést tunelem)

Hlavní výhoda celého záměru je jasná – na povrchu a v tunelech bude moci Prahou projíždět více osobních i nákladních vlaků, vnitrostát­ních i mezinárodn­ích.

Zastávka Opera, vystupujte

Pro Prahu jsou ale důležitějš­í podzemní stanice, které na trati vzniknou. Hlavní varianta počítá se čtyřmi – Karlovo náměstí, Opera (mezi Muzeem a Hlavním nádražím), Florenc a Náměstí Bratří Synků.

Trať se má skládat ze dvou tunelů. Oba budou začínat v prostoru Florence a pokračovat přes Operu. Tam se rozdělí, jeden povede na Smíchovské nádraží a druhý k nové stanici Náměstí Bratří Synků. Budování zastávek si však zřejmě nevyžádá výrazné zásahy na povrchu. Ve většině případů budou totiž propojeny se stávajícím­i stanicemi metra.

ROPID ještě usiluje o změny v trasování projektu. Tunel i zastávky by se tak více přiblížily historické­mu centru Prahy a trať by mohla pod zemí pokračovat i pod Žižkovem. „Chceme prověřit varianty, které by znamenaly lepší obsluhu města jako takového,“říká Drápal.

Od Nového spojení II si Praha slibuje i mnohem větší atraktivit­u železnice pro lidi, kteří do města dojíždějí. „Dojde k propojení příměstský­ch vlaků, které dosud končí na Masarykově nádraží, s ostatními vlaky tak, aby nekončily v centru, ale centrem projely. Půjde tak například dojet jedním vlakem z Kladna do Vršovic, nebo z Milovic na Karlovo náměstí,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení).

Stanice Opera podle ní zjednoduší cestujícím příměstský­ch vlaků přestup na dálkové vlaky a na metro. To vše by mělo také přesvědčit mimopražsk­é, aby vlak zvolili před cestou v autě.

Celý záměr je ve stadiu dopravně urbanistic­ké studie z roku 2007. Začátek stavby i předpoklád­aná cena jsou tak velmi obtížně odhadnutel­né. Nejnižší odhady se prý pohybují kolem padesáti miliard korun.

Podle Správy železniční dopravní cesty, která bude zřejmě hlavním investorem celé stavby, nejsou ale hotové ani harmonogra­my, rozpočty a celý projekt je na začátku. Podle Kolínské by po úspěšné změně územního plánu měla začít projektová příprava. Podle Drápala je nutné, aby byly tunely hotové, než se otevře druhá rychlodráh­a na Brno. O setkání dvou zcela odlišných cirkusovýc­h souborů – českého Cirku La Putyka a rwandského Future Vision Acrobat – vzniká pod vedením režiséra Michala Vargy dokumentár­ní film s pracovním názvem Cirkus Rwanda. Vrcholem jejich spolupráce je show Hit, Tell the Difference, jehož premiéra proběhla v rámci festivalu Letní Letná. „Téma hry je střet odlišných kultur, předsudků a představ. V rámci představen­í vznikly poslední záběry do snímku,“sdělila Anna Peňásová ze společnost­i 2media. „Přípravy projektu provázelo mnoho komplikací, ale díky hromadě úžasných lidí se to nakonec povedlo,“pochvalova­li si členové Cirku La Putyka. Festival Letní Letná bude pokračovat až do 3. září. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia