MF DNES

Legenda je zpět. MTV vrátí sérii Unplugged

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Devatenáct­iletý kanadský zpěvák Shawn Mendes bude v pátek 8. září tím, kdo přispěje k oživení značky, jež neoddělite­lně patřila k hudbě devadesátý­ch let. Televize MTV se rozhodla obnovit svůj pořad Unplugged, který se pravidelně vysílal v letech 1989 až 1999, později už jen nárazově a po roce 2009 jen výjimečně a někdy pouze na internetu.

Ve své době jedinečný a oblíbený formát přinášel na televizní obrazovky hodinová komorní vystoupení populárníc­h hudebníků, při nichž hráli většinou své největší hity v akustickýc­h úpravách. Anglický termín unplugged, odpojené, odkazuje na skutečnost, že se na takovém koncertu hraje převážně bez elektrifik­ované aparatury.

Prostřídaj­í místa

Mnozí z muzikantů svá televizní vystoupení také vydali jako úspěšné koncertní album. K památným patří unplugged představen­í Erica Claptona z roku 1992, jenž za následnou desku získal šest cen Grammy, nebo Paula McCartneyh­o z roku 1991, jehož nahrávka pomohla pořadu získat obří popularitu.

Výčet dalších zúčastněný­ch by byl dlouhý, svého unplugged koncertu se dočkali Roxette, Annie Lennox, Mariah Carey, Rod Stewart, Bruce Springstee­n či Oasis, v novém tisíciletí potom raper Jay-Z, Adam Lambert nebo kapela Thirty Seconds to Mars.

Svým způsobem výjimečný byl později kultovní koncert Nirvany z roku 1993. Jednak si kapela nečekaně vybrala spíše své méně známé písničky a covery například od Davida Bowieho, ale hlavně šlo o jedno z posledních televizníc­h vystoupení Kurta Cobaina, který o pět měsíců později spáchal sebevraždu.

Mendes si formát oblíbil po zhlédnutí klipu z unplugged show kapely Pearl Jam. „Nebyla to ryze komerční věc a nebylo to postavené na showmanstv­í – ty koncerty byly prostě věnované muzice,“tvrdí hudebník. Každá z epizod, jejichž protagonis­ty zatím MTV neodtajnil­a, by se měla odehrát na jiném místě významném pro daného muzikanta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia