MF DNES

Přes překážky do Ligy mistrů?

-

Gólů střílí málo, a když už, tak po standardní­ch situacích.

„Kvůli tomu, že nám to tam teď nepadá, není a nebude žádná panika. Góly z vyložených šancí nedávají ani jiné hvězdy. Nemyslím si, že bychom se měli klepat, jestli šanci dáme, nebo ne,“prohlásil kouč Jaroslav Šilhavý.

„Postup je v silách Slavie, ale musí začít střílet góly. Bez toho to nepůjde,“glosoval na dálku reprezenta­ční trenér Karel Jarolím.

Aby bylo jasno, v české lize se úřadující šampion trefil jen třikrát ve čtyřech zápasech. To je velmi málo. V předkolech Ligy mistrů je na tom prakticky stejně.

Nečekaná porážka na Kypru přidělala vrásky. „Šance je malá, ale naděje neumírá. Hrajte na dva útočníky. Tím se nic nezkazí a uděláte mi radost,“poradil vášnivý fanoušek František Ringo Čech.

Z osmi pokusů postoupit do Ligy mistrů dosud slávisté zvládli jediný. Dnes určitě vyzkoušejí novoty, jen hra se dvěma hrotovými útočníky se předpoklád­at nedá. Ve srovnání s prvním utkáním by spíš mohl střed hřiště posílit portugalsk­ý mazák Danny, který před týdnem marodil. To by byla citelná výpomoc, protože nadhled a zkušenost se vždycky hodí.

A že by nastoupil také pokopaný stoper Deli, jedna z nejvýrazně­jších postav Slavie?

„Malá jiskřička je, ale spíš nevěříme,“přiznal Šilhavý.

Vyprodaný Eden sledoval boj o Ligu mistrů naposledy v létě 2011, ovšem to se nejednalo o Slavii. Plzeň tehdy použila vršovický stadion jako důmyslný, a hlavně vítězný fotbalový azyl. Nikdy nezapomene, jak přes Kodaň poprvé proklouzla na ples klubových legend.

Slavia se dnes od 20.45 pokusí o překvapivý zářez, protože dohnat ztrátu 0:2 bývá v evropských pohárech spíš ojedinělé. Co to chce? Nulovou toleranci k chybám, správnou sestavu, maximální nažhavení, trpělivost, kupu štěstí Laštůvka - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Bořil - Souček - Danny, Hušbauer, Rotaň, Stoch - Škoda.

Postupujíc­í bude hrát Ligu mistrů, poraženého čeká Evropská liga.

a hlavně góly. Góly, góly, góly! Jedině s nimi se Slavia přiblíží ke kouzelnému bonusu za postup do hlavní fáze, který se šplhá k částce 400 milionů korun.

Ale pozor, nejde o život! Poražený z play-off Ligy mistrů až tolik škodný nebude, protože si na podzim zahraje základní skupinu Evropské ligy, vydělá 150 milionů a postaví se soupeřům, kteří budou vypadat papírově daleko schůdněji než třeba Chelsea, Barcelona, Juventus, Monako, Paříž, Manchester City, Bayern Mnichov a další. Jenže Liga mistrů je vábnička. „Moc bych si přál, aby to Slavia dokázala otočit. Pro dobrý kredit českého fotbalu by to bylo jedině plus,“vzkázal kouč národního týmu Jarolím, který byl před deseti lety u toho, když Slavia poprvé a naposledy uspěla. S nehorázným štěstím vyřadila Žilinu a pak také Ajax.

Dnes je situace docela jiná. Slavia je nasycená, čínský majitel napumpoval do klubu stovky milionů korun a touží po úspěchu. Konkrétně po úspěchu, který by ještě znásobil květnové prvenství v české lize.

Výsledek prvního duelu na Kypru však nadšení nepřinesl. Nikomu. „Prášky neberu, alkohol nepiju. I když jsem před každým zápasem nervózní, hráči by to vidět neměli. Věřím, že to na ně nijak nepřenáším,“tvrdí trenér Šilhavý.

Kéž by se to večer potvrdilo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia