MF DNES

Kouč Kypřanů: zažil přepadení, vyděsil rodinu

- — David Čermák

Doma v Řecku mu pro rychlé nohy přezdívali „Vlak“, zato když v závěru kariéry nastupoval za anglický Huddersfie­ld, fanoušci mu posměšně říkali „Osel“.

Na hanlivou přezdívku se postupně zapomnělo. Se jménem Giorgose Donise, trenéra, který večer povede APOEL Nikósie do odvety play-off Ligy mistrů proti Slavii, se místo toho spojuje už jen podstatný historický zápis: byl prvním Řekem, který nastoupil v anglické Premier League.

Pravda, díru do světa neudělal. V Blackburnu, kam přišel sezonu poté, co klub vyhrál titul, stihl fikaný záložník pouhých dvaadvacet zápasů, další už přidal v dresu Sheffieldu a Huddersfie­ldu.

Fanouškům i novinářům, kteří mu familiérně měnili jméno na „George“, časem vymizel z paměti a připomněl se až před pěti lety.

Tehdy se i v Anglii psalo o tom, jak do jeho domu v Aténách vtrhli ozbrojení lupiči a zatímco kradli šperky a peníze, mířili hlavněmi na Donise, jeho manželku, tchána a jednoho ze synů. Druhému, patnáctile­tému Tasosovi, se ale podařilo vyskočit oknem a rychle přivolat pomoc, čímž rodinu zachránil.

V té době už Donis dávno fotbal nehrál, kariéru zabalil v necelých dvaatřicet­i. Vrhl se na trénování a rychle vystoupal: už před čtyřicítko­u seděl na lavičce AEK Atény, pak převzal PAOK Soluň.

Tam byl jeho život údajně opět v ohrožení: tým neměl výsledky a vedení začalo vyhrožovat. „Uvědom si, co udělají fanoušci, když nebudeš chtít odejít sám a bez odstupného. Zabijí tě!“psal Donisovi v textové zprávě poradce šéfa klubu.

Pozoruhodn­ých kauz kolem něj bylo víc, letos v březnu třeba vyděsil vlastní rodinu.

Z auta volal manželce, že je kousek od domova, pak najednou jeho telefon ztichl. Domů nedorazil, žena a synové ohlásili na policii jeho zmizení a trnuli strachy. Donis se nakonec ozval hned druhý den: prý se na poslední chvíli rozhodl, že si zaletí do Dubaje...

Jako trenér našel štěstí na Kypru, v Nikósii je už podruhé. Při prvním angažmá slavil double i postup do Ligy mistrů, o ten se teď snaží znovu.

V cestě stojí Slavia a přísný muž se zjizvenou tváří má dvojzápas ideálně rozehraný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia