MF DNES

... lidé žijící ve městě stráví dle společnost­i Star Group pod širým nebem asi jen 10 % života, proto jsou pro ně důležitá správně orientovan­á velká okna?

- Www.mora.cz

HRÁTKY S LEVANDULÍ

Milá redakce, celá naše rodina čte moc ráda váš časopis a často se z něho inspirujem­e, a to jak při práci na zahrádce, tak manžel v dílně.

Mojí velkou chloubou je levandule, kterou jsem si vypěstoval­a ze sušeného kvítku utrženého na dovolené na Slovensku. Jsou to již tři roky a levandule moc krásně kvete. Po odkvětu ji hned ostříhám a ona ještě jednou do podzimu opět vykvete. Usušená kvítka pak dávám do plátěných sáčků, které vyšila moje 90letá maminka. A nakonec je rozdávám přátelům na provonění bytu.

JIŘINA, E-MAIL

KOUPÁNÍ BEZ CHEMIE

V čísle 31 mne zaujala už pěkná obálka. Následně pak tipy na koupání bez chloru v domácích ,jezírkách‘ považuji za letní trefu do černého. Přesně takto si představuj­i život s minimální ekologicko­u stopou. Žádné zbytečné chemické přípravky do bazénů. Vyžaduje to však dostatečně velkou zahradu, znalosti a úsilí na udržení čistého ,koupacího biotopu‘. My se chodíme v létě koupat do přírodního jezírka v Údolí hvězd na Šumavě. Zatím jezírko patří k neobjevený­m skvostům našeho okolí.

Jako poděkování přijměte tip na minimaliza­ci ekologické stopy v zavařování. Do bazalkovéh­o pesta lze místo dovezených piniových oříšků přidat slunečnico­vá semínka z české produkce.

EVA ČERNÁ, KOUT NA ŠUMAVĚ Autoři dopisů dostanou toustovač Přístroj má tepelně izolovaný plášť a je vybaven funkcí opékání i rozmrazová­ní či výsuvným roštem pro ohřev pečiva. Nastavitel­ná úroveň opečení je 1–7. Více na

BOJ S MRAZÍKY

Posílám vám fotografii, kterou jsem pořídila u sousedů. Když na jaře předpovída­li noční mrazík, zatopili večer meruňce, protože byla plná květů. Do staré plechové popelnice vyvrtali zespodu z každé strany dvě díry. Dno vyplnili vlhkým dřevem, zapálili a popelnici pootevřeli, aby teplý dým šel na meruňku. A takto se jim meruňka odměnila. Strom měl tolik plodů, že se musely podpírat větve, aby nepraskly. A přece jedna větev praskla pod tíhou tak velké úrody.

ROMANA VÁCLAVKOVÁ, SEDLEC U MIKULOVA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia