MF DNES

Anketa Má se měnit výbava?

-

Jaroslav Foldyna předseda sněmovního výboru pro dopravu (ČSSD)

Technologi­e v automobile­ch se tak změnila, že vyměnit třeba žárovku je prostě problém. Ten řidič by to zvládal složitě. Mě kdyby zastavil policista, tak by u mě v autě možná také něco z té povinné výbavy nenašel.

Stanislav Huml poslanec, bývalý policista (ČSSD)

Mně přijdou žárovky zbytečné, většina lidí si je nechává vyměnit v servisu, u některých aut je problém vyměnit žárovku. Pojistky jsou nutné. Když praskne žárovka, vyhodí to pojistky. Ani vesty bych nepřidával, spíš bych ubral.

Miloš Babiš poslanec, majitel autosalonu (ANO)

Vyjmout z povinné výbavy není nutné nic. Problémem je, že lidé nejsou schopni ji použít. Málo jich umí poskytnout první pomoc, vyměnit kolo nebo pojistku. Málokdo si nasadí včas vestu. Přidal bych hasicí přístroj nebo tažné lano.

Petr Vomáčka autoklub ÚAMK

Pokud je pneumatika úplně proražená, tak vám žádná lepicí sada ani sprej nepomůžou. Na to je třeba dát pozor. Jinak by podle mě policie měla řešit napoprvé nerozsvíce­né světlo po prasklé žárovce domluvou, aby dala řidiči možnost dojet si to nechat opravit.

Martin Kolovratní­k

poslanec, dopravní expert ANO

Stoprocent­ně bych vyhlášku novelizova­l. Měli bychom řidičům ulehčit život. Mám Volkswagen Passat a u něj si světlo nevyměním, není možné se k tomu ani dostat. Byl bych naopak pro zavedení vesty pro každého.

Radka Matthey

P Automobil Import (dovozce peugeotů)

Málokterý řidič dokáže ve svém voze vyměnit žárovku. U některých vozů tento úkon vyžaduje technickou zdatnost či specifické nářadí. Náhradní žárovky jsou tak nejvíce „postradate­lné“. Vhodné by bylo rozšířit počet povinných vest.

Petr Kotyk

technik STK Nová Paka

Přidal bych do povinné výbavy třeba hasicí přístroje, které u nás nejsou povinné.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia