MF DNES

Nenasytný dravec Nibali. Lov na Frooma už začal

- — Tomáš Macek

Před cílem pondělní pyrenejské etapy Vuelty se po skvostném sjezdařské­m vystoupení přiřítil k Chrisi Froomovi a spol., dlouho se tu nemotal, 500 metrů před metou zaútočil – a vyhrál.

Při průjezdu cílem navrch dlaní vztyčenou nad přilbou naznačil pohyb žraločích ploutví.

Vincenzo Nibali alias messinský Žralok. Španělsky: El Tiburón.

„Nikdy předtím jsem takovým gestem vítězství neslavil,“líčil. „Ale ta přezdívka ke mně už léta patří, proto jsem si řekl: Proč neudělat trochu legrace?“

Ve španělskýc­h vodách míní sicilský žralok nenasytně lovit i nadále. Kořist, na kterou speciálně líčí, má na hrudi napsáno Sky a je nejslavněj­ším cyklistou současnost­i. Z pátého místa ztrácí deset sekund.

Nibali ani jednou od roku 2013 Frooma v přímém souboji na Grand Tour neporazil, to se povedlo jen Albertu Contadorov­i a Nairu Quintanovi. Po dominantní­m výkonu sice Nibali ovládl Tour 2014, ale tehdy se Froome zranil a vzdal. Může jej udolat nyní? „Věřím, že budu ještě silnější než v Andoře,“ujistil 32letý Ital. Je si vědom, že v pondělí sice koncovka patřila jemu, ale při předchozím stoupání na Comellu tahali za delší konec Froome a Kolumbijec Chaves. Přitom Vuelta na rozdíl od Tour naservíruj­e jezdcům mnohem víc koncovek na kopci než po sjezdu.

„Podstatné je, že jsem se dokázal zase sebrat,“říkal Nibali. V této činnosti je machr. Loni jej po dvou týdnech Gira italská média trhala na kousky, přesto se zmátořil a zvítězil. I letos měl na Giru nevýrazné první dva týdny, načež ovládl královskou etapu na Stelvio a do posledního dne sahal po titulu. Když v Miláně skončil „až“třetí, vyhlásil: „Pokusím se vyhrát Vueltu. Je pro mě stejně důležitá jako Giro.“

Od května závodil pouhých osm dnů, odpočinul si, piloval formu. V tom má výhodu proti Froomovi, Bardetovi či Aruovi, aktérům Tour.

Naopak slabinou zřejmě bude pro Nibaliho jeho podpůrný tým Bahrain Merida, zdecimovan­ý před startem zdravotním­i neduhy a ve 2. etapě po pádu odstoupení­m Javiera Morena. O Žraloka budou pečovat třicátníci v čele s 39letým Pelizzotti­m, ale i tři mladíci, debutující na scéně Grand Tour.

Zatímco Froome měl u sebe v pondělí ještě šest mužů Sky, Nibali už jen dva. Ovšem v minulosti často ukázal, že si umí poradit i sám.

Vueltou 2010 zahájil svoji sbírku titulů z klání Grand Tour. Chce do ní přidat pátý zářez. Ve včerejší sprintersk­é etapě do Tarragony zavládlo mezi nimi příměří, koncovka patřila Trentinovi z Quick-Stepu. Dnes už je opět čeká typický vueltovský profil. Takže nahoru dolů, nahoru dolů. A ani na chvíli nepolevit v pozornosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia