MF DNES

Soukromý svět v zahradě.

Herec Ladislav Frej převtělil své pěstitelsk­é touhy do příjemné zahrady. Soukromí uprostřed zeleně oceňují i další obyvatelé jeho rodinného domu.

- text Karolína Hornová foto Robert Žákovič

a světě jsou dva typy lidí: ti, kteří by zahradu nikdy nechtěli, protože je s ní spousta práce, jež za tu chvilku relaxace v přírodě nestojí. A pak ti, kteří by bez zahrady žít nemohli – je pro ně inspirací, místem odpočinku i odreagován­í od práce při jejím zušlechťov­ání. K těm druhým patří herec Ladislav Frej, jehož zahrada si žije tak trochu vlastním – i když pečlivě kontrolova­ným a opečovávan­ým – životem.

Spousta divoce rostoucí (i umělecky spoutané) zeleně nabízí čistě přírodní výhledy, v jejichž pozadí jen tu a tam vykukují okolní domy. Příjemné soukromí v zahradě, ale i zázemí pohodlného rodinného domu sdílí známý herec s přítelkyní Gábinou, dvěma psy a ,ukecaným‘ papouškem žako.

MÍSTO PRO DOKONALÝ ODPOČINEK

V domě, který postavil s bývalou manželkou Věrou Galatíkovo­u, bydlí Ladislav Frej už devatenáct let. Výběr místa tenkrát určila klidná lokalita dále od centra města, ale možná i shoda náhod. „Místo čirou náhodou, nebo to možná byla koincidenc­e, přišlo Pergola vytváří přirozený stín pro příjemné odpolední posezení. dvojí shodnou nabídkou z různých stran, zcela nezávisle. A to stálo za úvahu,“vypráví Ladislav Frej o tom, jak lokalitu svého budoucího domova vybírali. Pak následoval výběr parcely, poloha a velikost zahrady: „Nic moc, kdo by se na stará kolena dřel – tři ary stačí,“říká s úsměvem majitel domu a hned začíná vypočítáva­t, co mu v domě (a hlavně na zahradě) dělá největší radost: „Je obrácená k jihu, ráno sluníčko do ložnice, vstávat, v poledne v potu tváře makat, po práci se zchladit v bazénku, k večeru sednout a koukat, co se za den zadařilo, dát si pivko, vínko, kafe – čeho si mlsný jazyk žádá. A pak rozpálit gril a je barbecue. Nachystám maso, Gábinka salát, spocíváme ugrilované, Gábi pomalu živí oheň a já se jí směju za její nepokrytou, až vášnivou pyromanii. Sedíme, hledíme do ohýnku, ,klobásíme‘ a je nám dobře, bažíme,“popisuje Ladislav Frej svůj ideální den. „Jak říká Gábinka: ,My umíme žít.‘ To je její oblíbené úsloví,“dodává.

Posezení na zahradě je po práci největší odměnou. A dvojnásob to platí v případě, že si zahradu opečovávám­e sami. „Spokojeně pak hledíme do našeho libosadu, který stále ,zbesserová­váme‘,“říká Ladislav Frej Živý plot z listnatých keřů zajišťuje potřebné soukromí.

 ?? V SRDCI MĚSTA ?? Zelená zahrada uprostřed městské čtvrti poskytuje nerušený odpočinek. Bambusové židle dodávají nádech exotiky.
V SRDCI MĚSTA Zelená zahrada uprostřed městské čtvrti poskytuje nerušený odpočinek. Bambusové židle dodávají nádech exotiky.
 ??  ?? ALTÁNEK
ALTÁNEK
 ??  ?? PŘÍRODNÍ BARIÉRA
PŘÍRODNÍ BARIÉRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia