MF DNES

Jak vybrat snový polštář.

Není to tak snadné. Záleží na vašem zdravotním stavu, typu postavy i na tom, v jaké poloze spíte.

- Text Eva Moniová foto Profimedia.cz, JMP, Johann Malle, Magniflex

Můžete mít sebekvalit­nější postel, rošt a matraci, a stejně se vám nemusí dobře spát. O kvalitě odpočinku totiž rozhoduje také poslední vrstva, kterou podpíráte hlavu a krk. Tedy polštář. Je-li nevhodný, dlouhodobé spaní na něm může mít za následek v lepším případě ospalost či nedostateč­nou regeneraci. V tom horším může vést i k dlouhodobý­m problémům s krční páteří.

Je třeba, aby polštář umožnil anatomicky správnou podpěru těla pokud možno ve všech polohách. „Polštář zajišťuje oporu krku a hlavě. Nevhodný typ vyvolává bolesti hlavy a krku, vede k neklidnému spánku a problémům s usínáním,“potvrzuje Anna Štefunková, lékařka rehabilita­čního oddělení Nemocnice Český Těšín ze skupiny AGEL.

Kvalitní polštář si drží svůj tvar a pružnost. Nedá se ovšem jednoznačn­ě obecně říct, jaká velikost, tvar či výplň je ideální. Pro každého z nás se totiž hodí něco jiného. Podle čeho tedy vybírat? „Závisí to na tom, jak jste zvyklí nejčastěji spát, na typu postavy – tedy délce krku a šíři ramen, i na zdra- votním stavu,“vysvětluje Martina Jelínková z JMP Studia zdravého spaní.

MILÁČEK POD HLAVOU

Spíte-li většinou na břiše, je lepší mít nižší polštář. Pro tyto spáče pak vývojáři vymysleli speciální polštář. Má tvar kříže, podporu ramen i hlavy a v oblasti krku je vykrojen víc, takže spáče nedusí. Nicméně spaní na břiše není podle doktorky Štefunkové příliš vhodné, protože hlava se při něm nepřirozen­ě vytáčí.

Pokud spíte převážně na boku, musí být polštář dostatečně vysoký, aby byla páteř v naprosté rovině. Při spánku na zádech by měla být hlava v mírném předklonu.

Jestliže ve spánku často měníte polohy, je pro vás vhodnější klasický polštář, který však zároveň není moc nacpaný. „Naši předci mívali jen málo nacpané, velké, ale nizoučké polštáře pro změkčení a zateplení. K tomu pak měli další malý, hodně nacpaný polštářek, říkávali mu ‚miláček‘, a tím si podepírali hlavu,“říká Helena Prokopová, cechmistro­vá a tajemnice Cechu čalouníků a dekoratérů. „Osobně preferuji polštář, jejž lze prát a který správně podepírá krk i hlavu, špičkami mírně nadzvedává ramena a tím uvolňuje svalové napětí,“doplňuje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia