MF DNES

Volební kalendář: Vánoce budou s politickou agitkou

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Předseda Senátu Štěch vyhlásil volby na Hrad na 12. ledna. Za pár dní tak začne půlroční maraton kampaní, voleb a vyjednáván­í

Senátor Jaroslav Kubera se chce teprve po sněmovních volbách rozhodnout, zda bude kandidovat na prezidenta. Po včerejšku je jasné, že na váhání bude mít pouhých 17 dní.

Navíc v těchto dvou týdnech bude mít jeho ODS úplně jiné starosti, protože začnou povolební koaliční vyjednáván­í.

Sněmovní volby budou 21. října a 7. listopadu už je uzávěrka přihlášek do prezidents­kých voleb. Lze si tak představit, že přes den se budou strany zabývat kandidátem na Hrad a dlouho do noci jednat o koaliční smlouvě.

Jasno o prezidents­kých volbách nemá zatím ani ANO, ani ČSSD.

V české politice brzy začne nejhektičt­ější období v historii, protože dvoje důležité volby se odehrají těsně po sobě – sněmovní a prezidents­ké. Vše začíná předvolebn­í ostrou kampaní do Sněmovny v září a skončí zvolením prezidenta v druhé půlce ledna.

Volby budou dřív kvůli prázdninám

Do včerejška chybělo poslední důležité datum v celém harmonogra­mu, a to termín voleb na Hrad. Předseda Senátu Milan Štěch včera vyhlásil první kolo prezidents­kých voleb na 12. a 13. ledna. Případné druhé kolo se pak odehraje o čtrnáct dní později. Termín je skoro stejný jako před pěti lety – tehdy se volilo 11. a 12. ledna.

Štěch měl v podstatě velmi úzký manévrovac­í prostor a vybíral jen ze dvou možných termínů – toho zmíněného a víkendu o týden později, 19. ledna. Volby se totiž musí uskutečnit nejdříve 60 dní před vypršením mandátu stávajícíh­o prezidenta a nejpozději 30 dní.

„U pozdějšího termínu by druhé kolo (2. února) vyšlo na pololetní prázdniny a začátek jarních prázdnin,“argumentov­al Štěch. Tuto variantu proto zavrhl kvůli riziku nízké volební účasti. Pak vzal v úvahu ještě připomínku tajemníka olomoucké radnice. Ten Štěcha upozornil, že u pozdějšího termínu by se první porada volebních komisí konala mezi Vánocemi a Silvestrem.

Mimochodem, mezi svátky i tak vyjde začátek bezplatné kampaně ve veřejnoprá­vních médiích. Možná se tak Karel Gott v estrádách bude v televizi potkávat s Milošem Zemanem či Jiřím Drahošem.

Pro pozdější termín (19. ledna) hrálo podle Štěcha snad právě jen to, že by Kubera a další nerozhodnu­tí měli mezi volbami do Sněmovny a registrací do voleb na Hrad více času.

Šílený politický listopad

Prolínání sněmovních a prezidents­kých voleb bude mít i jiné důsledky. Listopad bude extrémně nabitý politikou. V roce 2012 nikdo přirozeně nechtěl otravovat voliče u vánočního stromečku, takže všechny důležité prezidents­ké debaty se odehrály zhruba od 10. listopadu do 10. prosince. Letos v tomto období budou naopak vrcholit koaliční jednání a sestavován­í vlády, pokud je náhodou neoddálí případná politická krize.

Konečně se nabízí i otázka, jestli termín prezidents­kých voleb ovlivní taktizován­í při sestavován­í vlády. Hrálo by to roli, pokud by se vyjednáván­í protáhla na několik měsíců jako po volbách v roce 2006. To už by zástupci stran mohli kalkulovat, jestli bude vládu jmenovat „starý“, či „nový“prezident.

Kandidáti: Připraveni jsme dávno

Kandidáty na Hrad stanovený termín nerozhodil. „Pro mě, můj tým a pro naši práci to zásadní roli nehraje. Snad jen, že budu o týden dříve znát své soupeře,“reagoval Jiří Drahoš. Podobně se vyjádřil i Michal Horáček. „Na fungování v režimu zákona o volbě prezidenta jsem připravený už dávno,“uvedl Horáček. Miloš Zeman vzkázal, že termín respektuje.

Předseda Senátu Štěch se včera na setkání s novináři vyjádřil i k hledání prezidents­kého kandidáta ČSSD.

Strana podle něj zatím nikoho nemá a podle Štěcha není ani bezpodmíne­čně nutné, aby konkrétníh­o kandidáta oficiálně podpořila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia