MF DNES

Zářijový maraton: nastavte si týdenní tempo

Dovolená za vámi a v práci od září spousta nových projektů. Do toho se děti vracejí do školky, do školy a na kroužky. Jak se připravit na nový režim?

- — Blanka Drahošová

Odpověď je jednoduchá: v předstihu. „Za riskantní považuji touhu využít prázdniny do poslední minuty. Přijet v neděli s kufry plnými mořského písku a zpoceného prádla a do toho se snažit organizova­t začátek školní docházky, to je poukazem na rodinnou katastrofu,“říká psycholog Tomáš Vašák. Je dobré se v klidu zamyslet, co bude v letošním školním roce jinak: Které kroužky budou pokračovat a které přibudou? Začnou děti jezdit do školy samy? Co nového mě čeká v práci? Udělejte si seznam toho nejdůležit­ějšího a řešte jednu položku za druhou. Díky tomu na nic nezapomene­te.

Zapojte do přípravy děti

Děti jsou vlastně po dvouměsíčn­í dovolené, nástup do prostředí s režimem tak pro ně může být velký šok. „Je dobré začít s předstihem o škole nebo školce mluvit, a to hezky. Upozornit na to, na co se mohou těšit. Dětem, které nastupují do první třídy, vysvětlit, jaký je rozdíl mezi školou a školkou, a ohlídat starší sourozence, aby prvňáčka neděsili,“podotýká dětská psycholožk­a Adéla Vojtíková. Doporučuje upravit během posledního prázdninov­ého týdne spánkový režim, aby pak děti neměly problémy se vstáváním a vy jste to stíhali včas do práce.

Některé záležitost­i spojené se školou nechte na dětech, menší si mohou samy vybrat školní potřeby, starší pověřte prozkoumán­ím školního webu a rozvrhu. Uvolní se vám tím ruce a děti získají pocit důležitost­i, což se pozitivně odrazí na jejich sebevědomí.

Září jako zkušební doba

Psychologo­vé se shodují na tom, že je dobré brát září jako čas adaptace, jakési testovací období pro děti i rodiče. „Věci si musí sednout. Větší dávka tolerance je nezbytná. Dětem se prostě nebude chtít vstávat a častěji něco zapomenou. Kroužky se budou křížit a bude nutné volit kompromisy. A zřejmě přijdou i nečekané výdaje,“říká Tomáš Vašák. To vše se může odrazit na vaší přítomnost­i v práci i na pracovním výkonu.

Je dobré upravovat režim postupně, i volnočasov­é aktivity přidávat pozvolna. „Udělejte si na dítě čas, aby vám mohlo říct, čeho se bojí, co ho štve, z čeho má radost. Myslete také na to, že potřebuje odpočinek,“dodává Adéla Vojtíková. Nesoustřeď­te se hned na výkon, zbavíte se tak stresu z nesplněnýc­h očekávání.

„Základem je dokázat si z nabídky vybrat a nechtít stihnout všechno, to prostě nejde. Také děti by se měly ohledně svých aktivit postupně rozhodnout,“vysvětluje psycholog Dalibor Špok a navrhuje ponechat září na to, aby si školáci nezávazně vyzkoušeli různé kroužky.

Vytvořte rozvrh i doma

Dobrou pomůcku podle něj nabízí sama škola. Děti se řídí pevným rozvrhem, podle kterého vědí, kdy je co čeká. Něco podobného si můžete vytvořit i doma. „Není možné vykonávat sto různých aktivit chaoticky, jak na ně kdo má chuť nebo podle toho, který úkol hoří nejvíce. Byli byste drasticky neefektivn­í a stále ve stresu,“upozorňuje psycholog.

Rozvrh samozřejmě nemusí být tak podrobný jako ten školní, stačí si rámcově sepsat, kdy má kdo jaké činnosti. Díky tomu nebudete muset na věci myslet, také vás upozorní na to, že se některé aktivity překrývají nebo že jste si toho nabrali příliš. „Můžete také spojit různé věci: když už budete ve městě, nakoupíte, manžel jede v určitou dobu z práce, může děti vyzvednout. Základem je týdenní opakující se struktura. Starší děti, tak od 12 let, by si do rozvrhu měly své aktivity zapisovat samy, mladším pomohou rodiče,“doplňuje odborník.

Je důležité, aby rozvrh všichni vnímali jako pomůcku, která jim usnadní život, nikoli jako další povinnost. Můžete si vytvořit i rodinný kalendář, kam si budete zapisovat všechny mimořádné aktivity, plánovat výlety a podobně.

Dobré nemusí být drahé

Pokud jste rodiče samoživite­lé, plánujte se svými potomky o to bedlivěji. „Ještě více se budete muset s dětmi zamyslet, kterým aktivitám se věnovat, co je zvládnutel­né, co si budete moci dovolit. Důležité je také zůstat zdravě přiměřený – nepřeplňov­at svůj rozvrh zbytečným množstvím činností, neplánovat si každou hodinu, ale na druhé straně zaplnit si týden takovým programem, na který se lze těšit. Pro děti i dospělé,“zdůrazňuje Dalibor Špok a dodává: „I když jsou finanční nebo časové možnosti omezené, můžete si každý týden naplánovat jednu nebo dvě společné aktivity, třeba výlet na kole, sledování filmu v televizi nebo večeři, u které se nespěchá.“Navrhuje vytvořit příjemně strávený čas i z běžných povinností. Například zavést společné snídaně, povídat si s dítětem cestou do školy o tom, co ho zajímá...

Náročný „trojboj“

Ještě obtížnější situace nastává, když jedno dítě nastupuje do školky, druhé do první třídy a vy se vracíte po rodičovské do práce. Pokud vám to zaměstnava­tel umožní, posuňte návrat aspoň o měsíc. „Nám ve školce rovnou řekli, ať nepočítáme s tím, že 1. září jim ráno odevzdáme dítě a odkráčíme do zaměstnání. První měsíc je zvykací, ze začátku tam syn bude jen hodinu a pak podle toho, jak to půjde. Mám to štěstí, že jsem se mohla se šéfem domluvit a nastoupím až v říjnu, takže budu mít čas i na staršího syna, který jde do první třídy,“říká čtyřicetil­etá Helena.

Ne vždy to ale takhle jde. I tady však platí, čím větší je změna, tím důležitějš­í je příprava. „Trojboj – školka, první třída a návrat do zaměstnání – je velmi náročná disciplína. A každá žena by měla za její zvládnutí dostat vyznamenán­í,“podotýká Tomáš Vašák.

Platí podle něj všechna předcházej­ící doporučení o dobrém plánování, ale navíc je důležité si říci o pomoc. Třeba pro sousedku nebude zatěžko vozit společně se svými dětmi i vašeho prvňáčka. Anebo kolega z práce může vyzvednout z družiny kromě svého i vaše dítě...

A nakonec nezapomeňt­e na těžkou situaci upozornit v práci kolegy a vedoucí. Když budou vědět o tom, jak úmorné období nyní prožíváte, budou pravděpodo­bně tolerantně­jší k pozdějším příchodům, dřívějším odchodům a nižšímu pracovnímu nasazení.

 ?? Foto: iStockphot­o.com ??
Foto: iStockphot­o.com

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia