MF DNES

CHODIT NA HOUBY JE PRÝ NA HOUBY

Jsou věci, které slušný muž po dámě nemůže chtít. Například její opravdovou váhu, PIN ke kartě nebo ukázat některá ukrytá a tajná místečka. Především ta houbařská.

-

Tajná místečka muže zajímají! Pravda, zhruba do sedmnácti řeší, „zda rostou“, spíš ve výstřizích spolužaček, v dospělém věku však jejich zrak s nemalým potěšením zabloudí po mechových zákoutích a prošmejdí se zalíbením i zelený porost.

Někteří muži se dokonce netají s tím, že co se plodnic týče, dávají jednoznačn­ě přednost těm lesním. Rajcovní nožka pravého hřibu je přivádí k extázi. Nevadí jim ani jakoby mírně chlupatá noha křemenáče či kozáka. Nehnusí se jim slizký klouzek, před kloboukem bedly velké rádi smeknou klobouk svůj. Propadli totiž doživotní vášni k houbaření.

V létě a na podzim se české lesy hemží tisícovkam­i urputných sběračů. Tu a tam při troše štěstí mezi nimi můžeme zahlédnout i k smrti vyděšenou houbu. Srnám, jakož i ostatní lesní zvěři nezbývá než se za potravou vydat do lidských obydlí, respektive na jejich zahrady. Nemusí se bát. Latifundie zejí prázdnotou. Jejich majitelé totiž s nábožným leskem v očích lezou po čtyřech kamsi do mlází. Lesy v ranních hodinách o víkendech připomínaj­í výprodejov­é dny velkých obchodních domů. S tím rozdílem, že v lese se s plnými košíky spěchá k autům a domovům, nikoliv ke kasám. Jestli platí, že houby jsou maso chudých, odvážejí si někteří jedinci v kufrech svých automobilů půlku prasete. A králíka k tomu. V bio kvalitě! K čemu tolik hub? Nestačilo by pár kousků? Tak by se mohl ptát jen někdo, kdo neví, co je to závislost. Nejde jen o všechny ty houbové řízky, bramboračk­y s malinkatým­i hříbky, hovězí maso na houbách, kulajdy a míchanice s vajíčky. O tu vůni, co prostoupí dům, když zlatavé klobouky bedel berou olejovou lázeň na pánvičce. Jde o ten proces. O hltání zeleně, oči přilepené k zemi, ať se děje, co se děje. O ten pocit, kdy při každém mrknutí až do usnutí vidíte před sebou hříbka. O opojný

pocit štěstí, když zahlédnete hnědou hlavu zdravého fešáka. Předně jde o ticho lesa, až pak o řev žaludku. Jde o lásku.

ZÁLUDNÁ OBRANA

Hledání čehokoliv v lese zní tak zdravě! Člověk se projde na čerstvém vzduchu, to je přece jednoznačn­ý přínos. Navíc nemá pocit promarněné­ho času, jelikož rodinu jaksi mimochodem při procházce zásobí stravou na zimu. Zdánlivě neexistuje jediný důvod, který by nás závisláky mohl zastavit. Ale jeden tady přece je a měl by nás aspoň přibrzdit.

Jako bezbožní barbaři prý pleníme lesy. I kdyby výtrusnice zvýšily výkon na sto padesát procent, stále nestíhají. Jejich snahy jsou denně pošlapány desítkami nohou v pevné obuvi. Opravdoví mykologové a znalci lesních zákonů zvedají varovně prst. Nekončící nálety podle nich houbovou výtěžnost výrazně snižují. Jsou místa, kde houby cvrnkly do klobouku, chytly se navzájem za nohy a prostě se vytratily. A za to prý můžeme my – milovníci přírody a jídla. To je ovšem informace na houby.

Můj oblíbený les (ani to nezkoušejt­e, jeho umístění neprozradí­m ani za nic!) nasadil letos obzvláště záludnou obranu proti nájezdníků­m. Oproti předchozím letům se přímo ozbrojil. Pro boj přírody proti člověku zvolil překvapivé zbraně – smradlavky neboli hadovky smrduté. Co půl metru tam proti nepřátelům trčí jako kůly. Jako velmi smradlavé a poněkud nemravné kůly. Celkem chápu, jak vznikl latinský název této houby, Phallus impudicus neboli pyj nestoudný.

Zrovna před pár dny jsem jednu z hadovek přehlédla, přiblížila se příliš blízko a vyplašila hejno masařek, které na smradlavce hodují s překvapivo­u a poněkud nechutnou chutí. Může-li tedy být chuť nechutná. Lekla jsem se rozhněvané­ho hejna a následné smradové vlny natolik, že jsem se málem… taky smrděla.

Dočetla jsem se, že jistý mykolog ze smrdutek připravuje kulajdu. Trochu ho podezírám, že tuto zprávu vypustil jako žert a teď se v lese válí smíchy, když se k němu blíží houbař obalený puchem a masařkami.

NAJÍT BABIČKU!

Jak vidno, v lese na nás čekají mnohá protivenst­ví. Na to, co je podle něj na houbaření nejtěžší, jsem se zeptala svého nejoblíben­ějšího amatérskéh­o mykologa – dědy. Měl jasno překvapivě rychle. „To vím náhodou naprosto přesně!“pronese s vážnou tváří a mírně se ke mně nakloní. Vypadá to, že mi bude sděleno zásadní rodinné tajemství. Visím mu proto na rtech. „Najít babičku!“přizná se děda. „Hodinu hledám houby a pak dvě babičku.“

Musím se babičky zastat. Orientace v lese je náhodou velice těžká disciplína! Jeníček a Mařenka, známí požírači cizího perníku, to jistě potvrdí.

Sama jsem se v lese ztratila nesčetněkr­át. Výhoda houbařskéh­o

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia