MF DNES

Sobotka: Další muslimy už v Česku nechceme

Dosud platil spíš za obhájce uprchlíků. Včera překvapivě premiér Sobotka razantně odmítl další migraci muslimů do Česka.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Dva měsíce před volbami přišel premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s překvapivý­m a zásadním výrokem na adresu muslimskýc­h uprchlíků.

V rozhovoru pro včerejší vydání rakouského deníku Die Presse se postavil proti přijímání muslimů do Česka.

„Máme u nás jen malou muslimskou komunitu, která není nijak zradikaliz­ovaná. Když ale pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, tak už u nás nechceme žádné další muslimy,“vysvětlova­l Sobotka redaktorov­i, proč Česko odmítá povinné přerozdělo­vací kvóty.

Sobotka k tomu dodal, že Česko chce raději pomáhat lidem z východní Evropy a už integroval­o hodně Ukrajinců a Rusů.

Mluvčí vlády Martin Ayrer se pak rozhovorem pro Die Presse včera pochlubil na svém twitterové­m účtu.

Premiér a donedávna ještě předseda ČSSD byl dosud k migrantům poměrně vstřícný a tvořil tím protiváhu prezidentu Miloši Zemanovi. Sobotka sice vždycky odmítal povinné kvóty Evropské unie, ale říkal, že lidem postiženým válkou se má pomáhat.

„Nebezpečí představuj­í teroristé, ne uprchlíci. Rizikem jsou bojovníci Islámského státu, ne ti, kteří před nimi utíkají,“prohlásil Sobotka v roce 2015.

Přelomový rozhovor pro vlivné rakouské noviny tak zcela kontrastuj­e s jeho předchozím­i výroky.

Na Sobotkův rozhovor reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Je trochu škoda, že k prozření došlo až na konci premiérské­ho mandátu a na konci kariéry ve vrcholové politice,“komentoval to Ovčáček.

Na výročí sametové revoluce v roce 2015 prezident Miloš Zeman sdílel jedno pódium s Martinem Konvičkou z Bloku proti islámu a mluvil o migrantech jako o nebezpečí.

Premiér Bohuslav Sobotka o pár dní později Zemanovo vystoupení mírnil výrokem, že „uprchlíci nejsou teroristé a lidem, kteří utíkají před válkou, se musí pomoci“.

Loni v listopadu premiér Sobotka dokonce krotil svého vnitrostra­nického rivala Jeronýma Tejce, který chtěl prosadit rychlejší vyhošťován­í ilegálních migrantů. Premiér to nazval „populismem“a „hnědou tendencí“.

Včera ale vyšel v celoevrops­ky významném rakouském deníku Die Presse rozhovor, v němž Sobotka odmítl další muslimské přistěhova­lce v Česku.

Sobotka ho poskytl v souvislost­i se svou návštěvou Salcburku, kde se setkal mimo jiné se svým rakouským protějškem Christiane­m Kernem a s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem.

Rakouský novinář se nejprve ptal Sobotky na povinné uprchlické kvóty, které Česká republika odmítá, a doslova premiérovi položil otázku, proč si „Česko nevezme aspoň nějaké symbolické množství uprchlíků“.

Sobotka na to řekl, že by raději ocenil lepší ochranu vnějších hranic Evropské unie a že „povinné kvóty v budoucnost­i v evropské azylové politice určitě nebudou hrát žádnou roli“.

Premiér to pak doprovodil ještě větou: „Pozorujeme v Evropě problémy s integrací lidí, kteří přicházejí z jiného náboženské­ho a kulturního prostředí.“

Novinář oponoval, že „v Česku přece skoro žádní muslimové nežijí“, a Sobotka odpověděl klíčovými větami: „Máme v Česku jen malou muslimskou komunitu, která není nijak radikální. Když ale pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, nechceme už v České republice žádné další muslimy.“

Evropa jako supermarke­t

Reportér pak připomenul Sobotkovi letošní větu francouzsk­ého prezidenta Macrona, že „středoevro­pské země si z Evropské unie dělají supermarke­t, kde si berou jen to, co se jim líbí“.

„Co se týká migrační krize, Česká republika patří k aktivním zemím. Patříme k největším finančním podporovat­elům libyjské pobřežní stráže a přispíváme na uprchlické tábory v Turecku, Libanonu a Jordánsku,“řekl na to český premiér.

MF DNES si včera u mluvčího vlády Martina Ayrera ověřovala i to, jestli nebyl rozhovor zkreslen překladem do němčiny.

„Myslím, že smysl zůstal, přesná slova ale byla, že nechceme rozšiřovat muslimskou komunitu v České republice,“sdělil Ayrer.

Zaorálek: Říkáme to dávno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek včera premiérova slova mírnil s tím, že se nic na české zahraniční politice nemění a vláda říká pořád to samé.

„Nechceme budovat ghetta v České republice. Ukazuje se, že integrace některých skupin je obtížnější, než jsme si dříve mysleli. Sotva nás může někdo nutit opakovat špatnou zkušenost, kterou učinili v jiných zemích Evropy,“sdělil včera MF DNES ministr Zaorálek.

Shodou okolností tento týden jiný významný člen grémia ČSSD na neformální­m setkání s novináři vysvětlova­l, že i když on by třeba vnitřně souhlasil s přijímáním uprchlíků, tak nahlas si to momentálně sociální demokracie nemůže dovolit říkat. „Mohlo by se pak totiž klidně stát, že po volbách už nebudeme mít tak silný mandát a budou ho mít místo nás populistic­ké strany. Pak to bude ještě horší,“vykládal dilema ČSSD člen jejího nejužšího vedení.

Češi totiž pořád na jakýkoli projev islámské kultury reagují odmítavě a s nelibostí. Naposledy se to ukázalo při útocích na sociálních sítích, když se několik žen koupalo v českých akvaparcíc­h v takzvaných burkinách.

Azyl dostalo jen pár Iráčanů

Česko ale může ovlivnit jen do jisté míry, jestli se tu další muslimové usídlí, nebo ne. Pokud to budou občané zemí Evropské unie, nelze jim bránit ve volném pohybu po Evropě. Ostatní může stát omezovat vízovou politikou.

Ilegální běženci se spíš v minulých letech snažili přes Českou republiku dostat do Německa.

O azyl v loňském roce požádalo v Česku jen 1 475 uprchlíků, a to převážně z Ukrajiny nebo Ruska. Ministerst­vo vnitra ale vyhovělo pouhým 148 žadatelům.

Mezi žadateli vyčnívala jediná většinově muslimská země, a to Irák. Ale i z Iráku si Česko vybíralo lidi křesťanské­ho vyznání, kteří navíc po krátkém pobytu v uprchlický­ch zařízeních odjeli do Německa.

 ??  ?? Rozhovor s premiérem Bohuslav Sobotka na čtvrté straně včerejšího vydání rakouského deníku Die Presse. Repro: MF DNES
Rozhovor s premiérem Bohuslav Sobotka na čtvrté straně včerejšího vydání rakouského deníku Die Presse. Repro: MF DNES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia