MF DNES

Chovanec chce od Zemana důkaz o zneužití policie

- — ČTK, iDNES.cz

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odmítl slova prezidenta Miloše Zemana, podle něhož žádost o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vzbuzuje podezření o zneužití policie pro politické účely.

Zeman by se podle ministra vnitra měl obrátit na Bezpečnost­ní informační službu. Pokud řízení zpochybňuj­e bezdůvodně, narušuje důvěru občanů ve stát i politiku.

Stanovisko ministra v pátek poskytla mluvčí vnitra Lucie Nováková.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že „nemá valného smyslu“na vyjádření Chovance reagovat. „Pan prezident se vyjádřil naprosto jasně a také uvedl jednoznačn­é argumenty,“poznamenal.

Zeman žádost ve čtvrtek označil za policejní provokaci a za podvod na voličích. „To, že ji datuje policie dva měsíce před volbami, ve mně budí podezření, že se jedná o zneužití policie pro politické účely,“řekl Zeman ve čtvrtek večer v TV Barrandov.

Policie podle Zemana podezření vyšetřuje pozdě, mělo se tak stát před rokem či třemi. „Za dva měsíce policie nic nevyšetří,“dodal s tím, že věcně nic proti vyšetřován­í Babiše a Faltýnka nemá.

„Byl-li to bonmot, tak se moc nepovedl,“komentoval Zemanova slova Chovanec.

Ať přinese důkazy

Pokud má Zeman pochybnost­i a důkazy o tom, že se někdo snaží zmařit volby, tak by měl využít svoje zákonné oprávnění a obrátit se na kontrarozv­ědku, aby podezření prověřila a učinila jasné závěry, uvedl ministr.

Chovanec také dodal, že Zeman může požádat o svolání Bezpečnost­ní rady státu, kterou může seznámit s důkazy a uložit členům jejich prověření.

„Pokud ale pan prezident bezdůvodně zpochybňuj­e trestní řízení, narušuje tím důvěru občanů v politiky,“uzavřel Chovanec.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislost­i s farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu.

Poté změnila formu vlastnictv­í, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimi­lionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Jaroslav Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerský­ch funkcích. V rozhodné době byl místopředs­edou představen­stva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která farmu ovládala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia