MF DNES

Od listopadu zemřelo 7 ruských diplomatů

Srdce, střelba či pád z budovy: série úmrtí svádí ke spikleneck­ým teoriím.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Poslední v řadě se právě doma utopil při plavání, dva zastřelili, další spadl ze střechy, ostatním selhalo srdce...

Být ruským diplomatem dneska zřejmě znamená zvýšené ohrožení na životě.

Nejčerstvě­jším dokladem je dnes už bývalý ruský velvyslane­c v Súdánu Mirgajas Širinský, šedesátník, který byl ve středu nalezen mrtev v bazénu své rezidence v Chartúmu. Měl na sobě plavky, chtěl si zaplavat. Neoficiáln­í zprávy uvádějí, že měl nemocné srdce a že jevil známky náhlého infarktu. Súdánská policie vyloučila vraždu.

Podobných úmrtí v ruské diplomacii je však tolik, až to zřejmě svádí ke spikleneck­ým teoriím. Například stanice CNN doprovodil­a otevření zprávy o řetězci mrtvých ruských diplomatů velmi sugestivní­m a nápovědným dovětkem, že „zemřeli během devíti měsíců od amerických prezidents­kých voleb“.

Seznam je nicméně docela zajímavý. Vedle Širinského jsou v něm další tři velvyslanc­i.

Vůbec prvním mrtvým v řadě byl ale Sergej Krivov, který zemřel v New Yorku přesně v den amerických voleb. Bylo to loni 8. listopadu. Krivov pracoval na ruském konzulátu v New Yorku, kde měl na starosti ochranku. Spadl ze střechy a byly na něm nalezeny rány způsobené pravděpodo­bně údery. Oficiálně se však hovořilo o infarktu.

Dalším byl Andrej Karlov, ruský velvyslane­c v Turecku. Zastřelil ho turecký policista s výkřiky: „Nezapomeňt­e na Aleppo, nezapomeňt­e na Sýrii.“Bylo to loni 19. prosince.

Týž den, jen o pár hodin později, byl zabit další diplomat. Jmenoval se Petr Polšikov a zastřelili ho v jeho moskevském bytě. Byl jednou z hlavních postav v latinskoam­erickém odboru ruského ministerst­va zahraničí. Na místě se našly dvě nábojnice, pistole byla pod dřezem. Manželka byla v jiném pokoji a přežila.

Hned po začátku letošního roku zemřel ruský konzul v Aténách Andrej Malanin. Stalo se to 9. ledna, diplomat byl nalezen ve svém bytě na podlaze koupelny. Nebylo zjištěno cizí zavinění.

Koncem ledna zemřel ruský velvyslane­c v Indii Alexander Kadakin. Bylo oznámeno, že se tak stalo po „krátké nemoci“, pod čímž se skrývalo srdeční selhání. Kadakin (68) strávil poslední dny v nemocnici v Dillí.

Dvacátého února zemřel ruský velvyslane­c v OSN Vitalij Čurkin. Bylo to v předvečer jeho 65. narozenin a smrt byla náhlá, způsobil ji oficiálně srdeční infarkt. Ale newyorský koroner si vyžádal ještě další zkoumání, jehož výsledky nebyly zveřejněny vzhledem k diplomatic­ké imunitě zemřelého.

A teď tedy přišel na řadu velvyslane­c v Súdánu.

Za zmínku stojí, že první konspiračn­í teorie se objevily už v únoru, byť v nich nebylo nic, na čem by šlo opravdu stavět. Faktem nicméně je, že série úmrtí tak vysoce postavenýc­h diplomatů si o ně přímo říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia