MF DNES

V doupěti japonských nekuřáků

Společnost Na vlastní plíce: Japonsko posedla nová móda. Vypadá to jako kouření, ale není to kouření. Má to být budoucnost, která odvede kuřáky od cigaret. Zkusil jsem to taky.

-

Milan Vodička zvláštní zpravodaj MF DNES v Japonsku

Philip Morris je v mrakodrapu hned za mým hotelem v centru Tokia. Tak to zkusím a jdu se zeptat, v čem je vlastně opravdu to kouzlo.

Najdu tam ředitele Paula Rileyho, který mi řekne, že věří, že až jednou půjde do do penze, tenhle vynález vytlačí cigarety. Ukazuje, jak do krabiček marlborek přidávají letáčky s nápisem: Nechte toho a přejděte na IQOS.

Prozatím je poslechly dva miliony Japonců.

Pak přivolá Ruth Dempseyovo­u, šéfku vědeckého týmu, který ve Švýcarsku IQOS vyvíjí. „V roce 2025 bude na světě miliarda kuřáků,“říká Dempseyová. „Chceme jim nabídnout něco jiného, co nebude mít taková zdravotní rizika.“

V podstatě jde o to, že člověk při používání IQOS vdechuje výpary nikotinu, ale ne kouř, který vzniká při hoření klasické cigarety.

„Začali jsme v roce 2008 a stálo to tři miliardy dolarů,“říká. „V týmu máme 430 expertů, z toho jednu třetinu tvoří chemici, lékaři, elektroinž­enýři,“pokračuje Dempseyová. Vypočítává, že během výzkumu získali 1 800 světových patentů a na další čtyři tisíce podali přihlášky.

S podobnými věcmi přicházejí i jiné tabákové koncerny. Tvrdí, že tohle může být náhrada kouření s menším zdravotním rizikem, i když to ukáže až čas. Zní to, jako by se snažily podřezat si vlastní větev a po sto letech jim na srdci ze všeho nejvíc leželo zdraví kuřáků, ale je to trochu jinak. Kuřáci jsou vytlačován­i a tohle je alternativ­a. V Japonsku je to dobře vidět. Například v Tokiu bude v roce 2020 olympiáda a město se má do té doby stát nekuřáckou zónou. „Běžní kuřáci cigaret se cítí být ostrakizov­áni a pronásledo­váni zákazy a zvyšováním cen,“říká Riley. „A tohle by mohl být únik.“

Vedle toho se jim samozřejmě líbí, že kolem sebe neklepou popel, doma jim to nepáchne a – což je pro Japonce hodně důležité – neznečišťu­jí vzduch a nejsou zdrojem pasivního kouření.

A je tady ještě jedna věc, která je pro Japonce důležitá. „Tohle je země hračičkářů propadlých novým technologi­ím,“říká Riley.

Jedním z nich je i pan Noburu, kterého jsem potkal v baru IQOS na Ginze. Prudký elegán v modrém obleku s růžovým šátkem, starostliv­ě opracováva­ným strništěm, semišovými botami bez ponožek a náramkem kolem kotníku. „Jsem kuřák a pořád něco zkouším, abych přestal. Líbí se mi, že mi při hledání cesty ven pomáhá něco nového. Něco, co je určitý životní styl jako mobil, tablet nebo Facebook.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia