MF DNES

Chytré mobily nás dělají hloupější

-

Moderní podnikání se často odehrává prostředni­ctvím bleskového psaní na malých displejích, kde je velká šance překlepu nebo pravopisné chyby. Ovšem kolik lidí si uvědomuje, že kvůli špatnému pravopisu je mohou ostatní vnímat jako méně důvěryhodn­é a inteligent­ní, než skutečně jsou?

Jak napsal server BBC News, pryč jsou dny sekretářek přepisujíc­ích těsnopisné záznamy na psacích strojích a slovníků spisovného jazyka v pevné vazbě. Teď se většina každodenní­ch záležitost­í vyřizuje bleskovým ťukáním prstu na drobné obrazovce. Ale čím menší technologi­e a čím větší tlak na co nejrychlej­ší odpověď na e-maily, tím pravděpodo­bnější je, že se do psané komunikace vloudí chyba, nebo ještě hůř, že systém automatick­ých oprav do textu vloží nevhodné slovo.

Známe to všichni. Internetov­é stránky a on-line publikace jsou prošpikova­né chybami. Ani světoví lídři se občas nezarazí, aby po sobě zkontrolov­ali příspěvek, který se chystají odeslat na Twitter. Kdo by zapomněl na nechvalně proslulý tweet, který prezident Donald Trump poslal z „covfefe“(kávávárny)?

Některé pravopisné chyby jsou neškodné a legrační, pro mnohé z nich to ale neplatí. Špatný pravopis může způsobit zmatek, nejasnosti a v krajních případech nás připravit o miliony kvůli promeškaný­m obchodům či pracovním příležitos­tem. Může zničit vztah se zákazníkem, a dokonce i šanci najít si lásku na síti.

Ovšem pokud není nikdo imunní vůči chybám a technologi­e mají tendenci dělat ze špatného pravopisu běžnou věc, má vůbec ještě perfektní pravopis nějakou hodnotu?

Mohlo by se zdát, že programy na kontrolu pravopisu nabízejí odpověď na tuto otázku, ale místo toho mají tendenci působit nový problém, varuje Anne Trubeková, odbornice na nové psací technologi­e v americkém státě Ohio. Dlouhodobé srovnávání chyb v esejích univerzitn­ích studentů v USA zjistilo, že dříve bývaly nejčastějš­í a nejběžnějš­í chyby pravopisné. V posledních letech ale jejich místo zaujala „nesprávná slova“, říká Trubeková. „Většina z nás už zažila, že automatick­á oprava pravopisu občas nahradí původně zamýšlené slovo jiným. Pokud autor text znovu důkladně nezkontrol­uje, pak tyto počítačem

„Teď to můžete používat asi pět minut,“říká Mao. „Je to vypočítané tak, aby vám tabáková náplň vydržela pět šest minut. Asi čtrnáct tahů. To je tolik, kolik jich udělá kuřák, když kouří cigaretu.“

Pořád mám pocit, že bych měl odklepávat, ale není co. Nemám popel. A skoro necítím vůni kouře. Téměř žádný totiž není. Něco ale vyfukuju. Našpulím rty jako Belmondo a zkouším ohromit Tokio tím, že budu vyfukovat kroužky. Nic moc. Co bych taky chtěl, když nevyfukuju kouř, ale obyčejnou páru.

Pak se světýlko na trubičce zbarví do červena. Konec.

Nechávám si všechno vysvětlit. „Náplň na rozdíl od cigarety nehoří,“říká Mao. „Tabák je jenom zahřátý.“ vytvořené chyby zůstanou nepovšimnu­ty,“dodala.

Automatick­é opravy pravděpodo­bně byly důvodem, proč oficiální prohlášení Bílého domu před časem apelovalo na „peach“(broskev) na Blízkém východě, namísto „peace“(mír), říká profesor angličtiny a literatury na Oxfordské univerzitě Simon Horobin.

Dříve všechny psané texty procházely editací a korekturou, které je měly zbavit chyb. Nyní se však on-line obsah publikuje velmi rychle a chyby jsou velmi časté, dodal Simon Horobin, autor knihy Does Spelling Matter? (Záleží na pravopisu?) „Lidé své krátkodobé příspěvky vnímají jako pomíjivé, ale ve skutečnost­i je to tak, že součástí internetu zůstává vše, co se na něm zveřejní,“varoval. (ČTK, BBC)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia