MF DNES

Do práce už nepřijdu, vzkázala výherkyně

-

Svět zná jméno výherkyně, která v noci ze středy na čtvrtek získala jackpot americké loterie Powerball – v přepočtu sedmnáct miliard korun. Třiapadesá­tiletá Mavis Wanczyková svému zaměstnava­teli rovnou vzkázala, že do práce už nepřijde. Raději prý zůstane ležet v posteli.

Matku dvou dětí z amerického státu Massachuse­tts nyní čeká rozhodnutí, jak naložit s téměř 760 miliony dolarů. Šek si domů odnáší za dvoudolaro­vý tiket s čísly 6, 7, 16, 23, 26 a čtyřkou coby dodatkovým číslem Powerball.

Wanczyková se o výhře dozvěděla ve středu večer, když odcházela z práce v nemocnici Mercy Medical Center. Výherní tiket dala pro jistotu k nahlédnutí i kolegovi, který jí potvrdil, že se štěstěna usmála skutečně na ni. „Nemohla jsem ani řídit. Nemohla jsem dělat nic,“řekla Wanczyková reportérům CNN. Doplnila, že kolega ji pro jistotu doprovodil domů.

Wanczyková se svěřila, že plánuje odchod do důchodu. „Už nepřijdu,“vzkázala svému šéfovi. Na otázku, jak oslaví výhru, která jí otočila život naruby, odpověděla jenom, „že se schová v posteli“.

Majitel obchodu Bob Bolduc, který ženě prodal tiket odpoledne v den slosování, se nechal slyšet, že odměnu padesát tisíc dolarů, která mu jako prodejci náleží, věnuje místním charitám, které se zaměřují na děti a vzdělávání.

Výherkyně si nyní musí rozmyslet, zda si nechá jackpot vyplatit jednorázov­ě, nebo ve formě roční renty. Pokud bude chtít peníze najednou, získá podle loterijníc­h pravidel „pouze“443,2 milionu dolarů. Asi třicet procent pak z této sumy ještě spolknou federální a státní daně. V případě výsluhy bude výhra vyplácena celá postupně ve třiceti splátkách, které budou daněny jednotlivě.

Závratné výhry padají v loterii opakovaně. Absolutní rekord drží losování v lednu 2016, kdy se hrálo o 1,6 miliardy dolarů. Výhru si mezi sebe nakonec rozdělili tři klikaři z Kalifornie, Floridy a Tennessee. iDNES.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia