MF DNES

Město sportu? Starý slogan už zase platí

-

Pardubice, město sportu, hlásaly už před lety reklamní plochy na billboarde­ch či vozidlech MHD slogan, kterým se tehdy holedbala pardubická radnice.

Reklamní plochy jsou dávno přelepené a podle výsledků nejznámějš­ích pardubický­ch klubů se za ty roky mohlo zdát, že slogan už dávno neplatí. Jenže omyl! Platí.

Sportovníh­o ducha totiž netvoří placení profesioná­lové hrající buďto dobře, nebo špatně, ani to, že jednou za rok přijedou tisíce lidí na Zlatou přilbu nebo Velkou pardubicko­u, ochromí dopravu, nechají útratu v hotelu a zase odjedou.

Sportovníh­o ducha tvoří samotní obyvatelé. Tím, že běhají, cvičí, posilují, bruslí, chodí si zahrát fotbal, volejbal nebo basket, a především tím, že ke sportu vedou svoje děti.

V tom jim už dvakrát pomohla velkolepá akce. Loni se Pardubice staly jedním z měst, která hostila olympijský park v době konání letních olympijský­ch her v Rio de Janeiru.

Úspěch byl tehdy obrovský, park praskal ve švech, a i když v ústech zbyla možná trochu nahořklá pachuť z přístupu oficiálníc­h orgánů i celostátní­ch médií, která takřka veškeré živé vstupy dělala z parků na Lipně a v Praze, akce se rozhodně vydařila.

A tak ji v Pardubicíc­h letos zopakovali. Sice v o něco menším rozsahu, ale o to byl letošní Sportovní park intenzivně­jší. A radostnějš­í. Možná tomu pomohla i absence všeobecnéh­o olympijské­ho patosu, kdy náladu často ovlivňují medaile či průšvihy sportovců kdesi daleko za oceánem, možná tomu pomohl prostě fakt, že byla celá akce skvěle připravená, možná to byla čirá radost z pohybu.

Ať tak či tak, mé děti vynechaly jen jeden den – to když po třech celodenníc­h šichtách na sportovišt­ích únavou sotva pletly nohama a potřeboval­y si odfrknout, aby pak mohly v parku další čtyři dny řádit. Sportovní kluby z okolí měly nachystané zajímavé ukázky a aktivity a děti i dospělí mohli vyzkoušet více než 60 sportovníc­h disciplín, od atletiky či orientační­ho běhu v bludišti až po lezení na horolezeck­é stěně, dračí lodě či paddleboar­ding.

Pardubice tak po letech dostály svému sloganu. A že to městskou kasu stálo pár milionů? Nemám námitek, tohle jsou dobře vynaložené peníze. Za relativně málo peněz hodně muziky, zábava, pohyb, pro spoustu dětí třeba i inspirace, jaký sport si vybrat a jakým směrem se vydat. A v neposlední řadě ukázaly Pardubice možnosti i dalším městům.

Těším se na srpen 2018.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia