MF DNES

Vítejte v on-line muzeu bobků

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Zaujala mě zpráva o Poozeu. Takhle v šestém pádě to ale zní ještě hůř než v prvním, takže jinak: Dočetl jsem se, že Američan George Frandsen zřídil Poozeum. Poo + muzeum = Poozeum = Muzeum bobků. On-line muzeum zkamenělýc­h bobků.

Vzbudilo to ve mně výčitky svědomí. Se svým jménem bych neměl sbírat předválečn­é pohlednice zoologický­ch zahrad, ale bobky. Nota bene zkamenělé bobky. Co se dá dělat, začal s tím Frandsen. Ne že bych za sebou neměl kus práce. Zavedl jsem v zoo prodej sloních bobků coby hnojiva a dokonce i výrobu ručního papíru z téže suroviny. Nemluvě o tom, že jsme knižně vydali celý atlas bobků... Poozeum je však o level výš.

Muzeum, a to i muzeum bobků, patří mezi ctihodné instituce, v nichž je radno ztišit hlas. Navíc takový bobek - zkamenělý bobek - může být nejen artefaktem nepopirate­lné estetické hodnoty, ale i cenným objektem výzkumu. Zkamenělé bobky umožňují odhalovat některá tajemství minulosti. Jídelníček dinosaurů například.

Frandsen těch bobků shromáždil pořádný kopec. Má jich přes dvanáct set, bobky termitů počínaje a zmíněných dinosaurů konče. Jako tvůrce největší soukromé sbírky koprolitů – rozumějte zkamenělýc­h bobků – na světě se zapsal i do Guinnessov­y knihy rekordů. Kromě expozic má jeho virtuální Poozeum i oborovou knihovnu. Ta sice není bůhvíjak velká, ale i tak mě překvapilo, kolik toho bylo napsáno o hovně. (Pardon.)

Poozeum je zkrátka majstrštyk, který mi nenávratně utekl. Škoda... No, jednou uděláme výstavu Poozea u nás v zoo. Jako že se Bobek jmenuju!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia