MF DNES

Dědkův odchod, Babiš s brkem a jedna svatba

-

● Hnutí STAN během několika týdnů zjistilo to, co třeba hnutí ANO zakouší už několik let, tedy že s miliardáři to není vůbec jednoduché. Dalibor Dědek nebo Andrej Babiš, prostě nenudíte se ani vteřinu. Po Dědkově odchodu z kandidátky STAN není úplně jasné, jestli dál trvá chorobně optimistic­ké očekávání stanařů, že ve volbách získají dvacet procent hlasů, anebo už zase platí jen ona předdědkov­ská – a neméně chorobná – ambice dostat procent deset.

● ODS bývala dlouho tahounem české politiky a i dnes dokáže být před všemi o krok napřed. V pondělí šéf jejího poslanecké­ho klubu Zbyněk Stanjura dokázal zkritizova­t výsledky schůzky premiéra s ministrem Chvojkou, ačkoliv Úřad vlády několik hodin předtím schůzku přesunul až na středu.

● „Pan Babiš neumí psát na počítači, to je přece úplně normální,“podřekla se jeho mluvčí Lucie Kubovičová. Tak že bychom po premiérovi, který po celém světě mluvil jen česky, měli ministersk­ého předsedu, který píše husím brkem? Prezident, který zamrzl na úrovni teletextu, se v tomto pohledu začíná jevit málem jako světlonoš.

● Ne, prosím vás, fakt to není

pravda, tedy alespoň zatím, že ministerst­vo zdravotnic­tví začíná omezovat prodej alkoholu v hospodách. Na tuto satirickou zprávu nejprve naletěla místopředs­edkyně ODS Alexandra Udženija, po ní ji v rádiovém rozhovoru vážně komentoval i šéf Dělnické strany sociální spravedlno­sti Tomáš Vandas. Svědčí to o tom, že všechny sociální inženýry, kteří nám chtějí dobro nabušit do hlav kladivem, máme za ještě mnohem větší pitomce, než ve skutečnost­i jsou.

● V čase výročí srpna 1968 řekl místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš, že kritická distance jeho strany od zneužívání moci musí být co nejautenti­čtější a trvalá, jak z důvodů solidarity s neoprávněn­ě postiženým­i, tak i v zájmu civilizačn­í perspektiv­y. V době, kdy komunistům po čtvrtstole­tí svítá naděje na podíl na moci, si rudý enfant terrible zahrává. Aby se ten podíl na moci neodehrál už bez něho...

● Právnička a navždy částí své duše také politička a disidentka Hana Marvanová se vdala. Takže už není Marvanová, ale Kordová Marvanová. Vyvoleným je Roman Korda, zakladatel dětského Divadélka Romaneto. Tak přejeme hodně štěstí, málo pláče, do roka dva kudrnáče!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia